Zo verlaag je de werkdruk van je horecamedewerker

geplaatst op 25 april 2023

Er is een groot tekort aan ervaren horecamedewerkers, dit zorgt voor een hoge werkdruk. Het voelt misschien alsof ervaren horecamedewerkers aannemen de enige oplossing is om de druk voor werknemers te verlagen. Maar gelukkig zijn er ook andere creatieve oplossingen. In dit artikel nemen we ze door. Trainingen en opleidingen…

Inzicht

Er is een groot tekort aan ervaren horecamedewerkers, dit zorgt voor een hoge werkdruk. Het voelt misschien alsof ervaren horecamedewerkers aannemen de enige oplossing is om de druk voor werknemers te verlagen. Maar gelukkig zijn er ook andere creatieve oplossingen. In dit artikel nemen we ze door.

Trainingen en opleidingen

Door jouw huidige medewerkers zo breed mogelijk op te leiden, kan de werkdruk verlaagd worden. Breed inzetbare medewerkers kan je namelijk flexibel inzetten op de plekken waar je ze nodig hebt. Hierdoor is het mogelijk om in te spelen op (onverwachte) drukte. Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat een training of opleiding een investering is in jouw collega’s. Er hangen kosten aan, dat klopt. Maar wanneer deze investering juist gedaan wordt, betaalt deze zich terug in de vorm van ervaren horecamedewerkers die multi-inzetbaar zijn. Ook is het goed om de voordelen te zien van een interne opleiding. Een voorbeeld hiervan is dat je jouw medewerkers kan opleiden in hun werkomgeving en hun vaardigheden kan vormen naar de behoeften van jouw onderneming. 

Flexibel rooster

Door flexibel te zijn in het rooster kun je ook de werkdruk verlichten. Bijvoorbeeld, door je medewerkers breed in te zetten. Wanneer je medewerkers goed zijn opgeleid, is het mogelijk om flexibel te zijn door ieder een taak toe te wijzen waar hij of zij goed in is en energie van krijgt. Hierdoor zullen taken sneller en beter worden afgerond. Een andere manier waarop je flexibel kan zijn is door het introduceren van kortere shifts. Aan de hand van kortere shifts is het mogelijk om beter in te spelen op de gevraagde vaardigheden op een specifiek moment van de dag. Daarbij is het werken van kortere shifts minder belastend voor je medewerkers.

Onervaren personeel

Ook al is er veel vraag naar ervaren horecamedewerkers, kunnen onervaren horecamedewerkers ook nuttig zijn. Onervaren medewerkers kunnen de werkdruk verlichten door eenvoudig taken over te nemen van ervaren personeel. Ook dit vraagt een duidelijke taakverdeling en planning. Houdt er wel rekening mee dat het inwerken van nieuwe collega’s eerst tijdsdruk geeft, dus doe dit op een handig moment. Daarbij is onervaren personeel vaak wel enorm gemotiveerd.

Bestel- en betaalsystemen

Onze laatste tip is het implementeren van een  (online) bestel- en betaalsystemen. Dit soort systemen kunnen sommige taken van horecamedewerkers vervangen. Op deze manier hebben medewerkers meer tijd voor belangrijke taken zoals het ontvangen van gasten en andere vormen van klantcontact. 

Het invoeren van een bestel- en betaalsysteem zorgt ervoor dat serverende medewerkers enkel nog bestellingen hoeven uit te serveren. De bestellingen blijven vanzelf binnenkomen via het systeem. Dit bespaart veel tijd. Daarbij staan de bestellingen altijd vast in het systeem, dit laat weinig ruimte voor (menselijke) fouten. 

Leuk werk maakt alles beter

Veel mensen in de horeca hebben een passie voor het vak. Dus zorg dat het leuk blijft. Probeer daarom de werkdruk van je medewerkers te verlichten door jouw dankbaarheid uit te spreken. Geef je medewerkers een schouderklopje, een complimentje, een borrel na het werk of een teamuitje. . Ook al betekent zo’n klein gebaar misschien weinig voor jezelf, kan dit veel betekenen voor een medewerker.

Artikel delen?