Zorg dat je weer plezier krijgt in je werk

geplaatst op 12 oktober 2022

Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dit geldt ook voor je werk. Soms passen je werkzaamheden niet bij jouw unieke kwaliteiten of interesses. Weet je eigenlijk waar je het nu echt voor doet? Het onderhouden van je gezin of het betalen van vaste lasten zijn allemaal begrijpelijke…

Inzicht

Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dit geldt ook voor je werk. Soms passen je werkzaamheden niet bij jouw unieke kwaliteiten of interesses. Weet je eigenlijk waar je het nu echt voor doet? Het onderhouden van je gezin of het betalen van vaste lasten zijn allemaal begrijpelijke drijfveren. In dit blog lees je hoe je helder krijgt wat echt belangrijk voor jou is. En hoe een tweede baan je helpt om hier naartoe te werken. 

Motivatie is de motor

Werk is een vrij belangrijk onderdeel van het leven van de meeste mensen. Het is een manier om geld te verdienen, een gevoel van voldoening te hebben en je productief te voelen. Om te zorgen dat je werk voldoening geeft, moet het iets zijn waar je goed in bent en plezier in hebt. Er zijn veel factoren die mensen motiveren in hun werk, zoals talenten, vaardigheden en interesses of activiteiten. Als je nergens door gemotiveerd bent, dan is het misschien niet de juiste baan voor jou. 

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Om weer plezier te krijgen in je werk zul je eerst moeten ontdekken wat het dan precies is waar jij energie van krijgt en blij van wordt. In hoeverre zijn er in je huidige baan al onderdelen die je écht leuk vindt en waar je goed in bent. Zijn er mogelijkheden om die taken uit te breiden? Of, als je iets wilt doen waar je nog geen ervaring in hebt, om jezelf in te ontwikkelen? Heb je talenten waar je momenteel eigenlijk niks mee doet? Hoe zou je die kunnen vertalen naar werk? Bepaal ook hoeveel geld je minimaal nodig hebt of wilt verdienen om relatief zorgeloos te kunnen leven. Schrijf dit allemaal eens voor jezelf op. 

Niet afwachten, maar aanpakken

Vervolgens zul je zelf initiatief moeten nemen. Afwachten en hopen dat het vanzelf beter wordt, is echt zinloos. Ga om te beginnen het gesprek aan met je leidinggevende. Maak een afspraak en bereid je goed voor op het gesprek. Laat weten waar je op vastloopt, wat je behoefte is en kom zelf met een voorstel. Geef bijvoorbeeld aan dat je behoefte hebt aan meer verantwoordelijkheid en vertel wat je hiervoor nodig hebt. Misschien een training of opleiding, misschien gewoon een uitbreiding van je taken.

Is een tweede baan iets voor jou?

Als er binnen jouw bedrijf geen mogelijkheden zijn om je taken uit te breiden of om het werk te doen wat je écht leuk vindt, dan kan het interessant zijn om verder te gaan kijken. Dat wil niet zeggen dat je meteen je ontslag hoeft in te dienen bij je huidige werkgever. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tweede baan te nemen. Zo kan een programmeur daarnaast een tweede baan nemen als automonteur, een administratief medewerker als verzorger in een zorginstelling of een marketeer als gastouder. Op die manier vervul je niet alleen je eigen behoeften, maar draag je ook bij aan het oplossen van de huidige personeelstekorten. Daarnaast levert het je natuurlijk extra inkomsten op. Iets dat iedereen op dit moment ook goed kan gebruiken. 

Uren flexibel indelen geeft ruimte voor vrije tijd

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je door een tweede baan erbij te nemen helemaal geen tijd meer overhoudt voor jezelf. Soms krijg je met twee banen juist meer vrije tijd omdat je je uren slimmer kunt indelen. Met een contract voor 20 uur in de week bij de ene werkgever en voor 16 uur bij de ander, kun je ervoor kiezen om gedeeltelijk ‘s avonds of in het weekend te werken. Zo heb je ‘s middags meer tijd om bij je kinderen te zijn, te sporten of iets anders voor jezelf te doen. 

Zelf ontdekken wat jouw werk weer leuk gaat maken? Maak nu een profiel aan en ga op ontdekkingsreis. Vind de tweede baan die bij je past.

Artikel delen?