Zo maak je indruk met je cv

geplaatst op 06 januari 2023

Je curriculum vitae, oftewel je cv, is feitelijk een uitgebreid visitekaartje om jezelf voor te stellen aan potentiële werkgevers. Aangezien dit het eerste moment is dat ze kennis met jou maken, is het natuurlijk belangrijk dat je hier direct een goede indruk mee maakt. Soms wil je solliciteren op een…

Carrièretips

Je curriculum vitae, oftewel je cv, is feitelijk een uitgebreid visitekaartje om jezelf voor te stellen aan potentiële werkgevers. Aangezien dit het eerste moment is dat ze kennis met jou maken, is het natuurlijk belangrijk dat je hier direct een goede indruk mee maakt. Soms wil je solliciteren op een vacature waar je nog geen directe werkervaring in hebt. Juist dan is het belangrijk dat jouw cv die werkgever overtuigt om te kiezen voor jou, als mens. Niet als iemand die perfect en naadloos in de kaders van de functie past. In dit artikel geven we je een paar tips die je daarbij kunnen helpen.

Zorg dat je direct opvalt

Op dit moment is de vraag naar personeel groot en is de kans iets kleiner dat jouw cv onder op een hoge stapel van sollicitanten terecht komt. Toch wil je dat jouw cv direct opvalt en niet vergeten wordt. Een manier om dat te bereiken, is door ervoor te zorgen dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet. Gebruik kleur, een strakke opmaak en mooie pictogrammen. Veel voorbeelden van mooie opvallende cv’s zijn online te vinden en te kopen. Let er wel op dat die formats door meerdere mensen gebruikt worden. Als je in staat bent zelf een origineel ontwerp te maken, geef je jezelf daarmee een streepje voor.

Maak het persoonlijk

Hoewel een cv natuurlijk vooral bedoelt is om je professionele skills en ervaringen te showen, is het aan te raden om ook een stukje van jezelf als mens te laten zien. De makkelijkste manier is door een leuke foto van jezelf op je cv te zetten. Maar ook door kort iets te vertellen over je hobby’s, je gezinssamenstelling of misschien vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, krijgt de lezer een beter beeld van wie jij bent als mens. Op cv’s zie je ook steeds vaker dat mensen een aantal kerneigenschappen van zichzelf benoemen. Zeker wanneer je solliciteert op een functie waar je nog niet veel werkervaring in hebt, kan dit enorm helpen.

Leg de nadruk op je talenten

Natuurlijk moet jouw cv laten zien welke opleidingen je hebt gedaan en waar je allemaal hebt gewerkt. Maar in plaats van een saaie lijst met jaartallen en werkplekken, kun je elke werkervaring ook gebruiken als voorbeeld van jouw specifieke talenten. Dus schrijf niet:

2015 – 2017 – Snackbar ‘t Kaasplankje
verkoopmedewerker

maar schrijf:

2015 – 2017 – Snackbar ‘t Kaasplankje
Verantwoordelijk voor de verkoop en service aan klanten. In deze functie heb ik laten zien dat ik geduldig, verantwoordelijk en flexibel ben. Ook heb ik mijn vaardigheden om problemen snel en goed op te lossen verder kunnen ontwikkelen.

Tot slot: wees eerlijk

Hoe graag je de baan ook wilt, liegen op je cv om beter over te komen, gaat je niet helpen. De kans dat het ontdekt wordt is groot en het maakt je onbetrouwbaar. Wees jezelf en vertrouw op je unieke talenten.

Ben jij toe aan een nieuwe stap in je carrière en zoek je een baan die echt bij je past? Meld je dan nu aan via onderstaande button.

Artikel delen?