Zo combineer je succesvol twee banen

geplaatst op 20 september 2022

Het combineren van twee banen brengt je veel voordelen. Het biedt je de mogelijkheid je kennis en vaardigheden uit te breiden, nieuwe skills te leren in een ander vakgebied en natuurlijk levert het ook meer inkomen op. Maar het vinden van de balans tussen je twee banen en je vrije…

Carrièretips

Het combineren van twee banen brengt je veel voordelen. Het biedt je de mogelijkheid je kennis en vaardigheden uit te breiden, nieuwe skills te leren in een ander vakgebied en natuurlijk levert het ook meer inkomen op. Maar het vinden van de balans tussen je twee banen en je vrije tijd is niet altijd makkelijk. Om er toch een succes van te maken, kun je het volgende doen. 

Plan voldoende ruimte tussen twee diensten

Als je op één dag bij meerdere werkgevers werkt, plan dan genoeg tijd tussen de twee diensten. Dus bijvoorbeeld eerst 4 uur tussen 8.30 uur en 12.30 uur bij de ene werkgever en de tweede dienst bij je andere werkgever in de namiddag en avond tussen 17.00 uur en 21.00 uur.

Maak met beide werkgevers afspraken over flexibele werktijden

Het is fijn als jouw werkgever(s) je de ruimte geven om je werkzaamheden (waar mogelijk) uit te voeren op momenten die in jouw dag passen. Vraag wat de verwachte resultaten en deadlines zijn en welke werkzaamheden je eventueel in het weekend of ‘s avonds kan doen. Tegenwoordig staan veel werkgevers hiervoor open. Leg de gemaakte afspraken goed vast.

Zorg dat je elke week minimaal één volledige vrije dag hebt

Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je ook de tijd neemt om uit te rusten. Zorg dus dat je in ieder geval één dag per week in je agenda vrij houdt om lekker uit te slapen, te niksen, een beetje te gamen of iets leuks te doen met je gezin, vrienden of familie.

Informeer je omgeving

Het feit dat jij bewust hebt gekozen voor twee verschillende banen en die verdeelt over verschillende dagdelen in de week, is niet altijd even begrijpelijk voor de mensen in je omgeving. Woon je samen met een partner? Bespreek dan samen welke impact jouw keuze heeft op jullie dagelijkse leven samen. Vertel ook anderen in je omgeving waarom je deze keuze hebt gemaakt. Zo kweek je begrip voor de momenten dat jij misschien op vrijdagavond niet meegaat naar de kroeg. (Misschien sta je zelf wel achter de bar!)

Stel duidelijke grenzen

Pas op met overwerken en extra diensten draaien. Het is misschien fijn voor je werkgever en voor je portemonnee, maar teveel werken is niet goed voor je. Dat is ook niet de bedoeling van een tweede baan. Stel dus duidelijke grenzen met betrekking tot het aantal uren dat je in totaal in een week werkt. Eens in de zoveel tijd daar overheen gaan, is geen ramp, maar maak er geen gewoonte van.

Benieuwd waarom steeds meer mensen kiezen voor een tweede baan? Lees dan deze blog eens.

Artikel delen?