Zet je droom om in een tweede baan

geplaatst op 19 januari 2023

“Doe gewoon wat je leuk vindt en waar je goed in bent!” Het klinkt makkelijk genoeg maar als jij zoekt naar meer plezier, meer zingeving of meer uitdaging in je werk, dan is dit advies wel heel kort door de bocht. Vaak kiezen we een baan omdat het een logisch…

Carrièretips

“Doe gewoon wat je leuk vindt en waar je goed in bent!” Het klinkt makkelijk genoeg maar als jij zoekt naar meer plezier, meer zingeving of meer uitdaging in je werk, dan is dit advies wel heel kort door de bocht. Vaak kiezen we een baan omdat het een logisch vervolg is op de opleiding die je ooit hebt gedaan, of omdat een van je ouders het ook doet of omdat het gewoon op je pad kwam. Of dat dan ook een baan is die bij je past en waar je gelukkig van wordt dat is nog maar de vraag. 

Werkgeluk is belangrijk voor je welzijn

Meestal weten we pas later in ons leven wat we echt leuk vinden, waar we goed in zijn en waar we niet zo goed in zijn. Tegen die tijd zitten we echter vaak al comfortabel in een prima baan met een vast inkomen en durven we het roer niet zomaar om te gooien. Zo ontstaat een situatie waarin je misschien wel 36 of 40 uur per week iets doet wat je niet inspireert, waar je niet in excelleert en waarmee je niet verder komt. Toch blijf je in die situatie zitten omdat het de rekeningen betaalt. Als je het zo bekijkt is het niet gek dat zoveel mensen langdurig uitvallen door bijvoorbeeld een burn-out. Werkgeluk is een belangrijk onderdeel van je algemene welzijn. Het is dus belangrijk om daar actief in te investeren.

Wat heb je nodig en wat zou je willen

Merk je dat je eigenlijk al een hele tijd geen plezier of uitdaging meer in vindt, maar vind je het een te groot risico om zomaar ineens iets anders te gaan doen, dan zou een tweede baan je uitkomst kunnen brengen. Zit je bijvoorbeeld eigenlijk de hele dag achter een scherm te werken en zou je best wat meer fysieke inspanning willen, dan kun je overwegen om een tweede baan te zoeken die daarin voorziet. Of als je het gevoel hebt dat je huidige baan maatschappelijk gezien niets toevoegt terwijl je daar wel behoefte aan hebt, dan kan een tweede baan bij een maatschappelijk georiënteerde instelling dat probleem oplossen. 

Wees niet bang om te experimenteren

Zodra je besluit een tweede baan te zoeken, betekent dit natuurlijk dat je keuzes moet maken. Het is niet de bedoeling dat je overwerkt raakt omdat je alles tegelijk probeert te doen. Bepaal dus voor jezelf aan welke randvoorwaarden je werk moet voldoen; het aantal uren dat je maximaal wilt werken, het minimale bedrag dat je nodig hebt om in je onderhoud te voorzien en wanneer je vrij wilt zijn voor privéactiviteiten. Ga vervolgens onderzoeken hoe je dit kunt inrichten. Welke ruimte kan jouw huidige werkgever je bieden en welke tweede baan sluit aan bij je behoeften. Wees niet bang om te experimenteren. Misschien lukt het niet meteen en moet je hier en daar bijsturen of toch iets anders proberen. Het is niet erg als het niet meteen perfect is of als het tijd kost om te wennen. Hou voor ogen waarom je dit doet en gun jezelf de mogelijkheid op een gelukkig en gebalanceerd leven.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die een tweede baan je kan bieden en waar je rekening mee moet houden? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek. 

Artikel delen?