Wat betekenen die vage termen toch in vacatures?

geplaatst op 21 maart 2023

Leergierig, professioneel en toegankelijk, communicatief, proactief en resultaatgericht. Het zijn termen die je regelmatig tegenkomt in vacatureteksten. En juist omdat we ze zo vaak tegenkomen, lijken ze steeds normaler. Toch zijn het vaak mode-woorden die eigenlijk supervaag zijn. Nu wil dat helemaal niet zeggen dat die termen heel negatief zijn…

Carrièretips

Leergierig, professioneel en toegankelijk, communicatief, proactief en resultaatgericht. Het zijn termen die je regelmatig tegenkomt in vacatureteksten. En juist omdat we ze zo vaak tegenkomen, lijken ze steeds normaler. Toch zijn het vaak mode-woorden die eigenlijk supervaag zijn. Nu wil dat helemaal niet zeggen dat die termen heel negatief zijn of dat de opdrachtgever je probeert te verblinden met moeilijke woorden, maar wel dat het goed is om even alert te zijn en uit te zoeken wat er precies bedoeld wordt.  

Om je alvast een beetje op weg te helpen in de wonderlijke wereld van het vacaturejargon, hebben we hier een aantal veelvoorkomende termen onder elkaar gezet met hun mogelijke werkelijke betekenis. Nogmaals, de betekenis van een woord kan per bedrijf en per vacature verschillen. Bij twijfel kun je het dus tijdens een eventueel sollicitatiegesprek maar beter gewoon op de man af vragen.

1  Hands-on mentaliteit

Nee, dit betekent niet dat je vooral heel veel met je handen werkt en ook niet dat je bij dit bedrijf zomaar aan je collega’s mag zitten. Wat deze vage term wel betekent? Eigenlijk weten wij het ook niet precies, maar we vermoeden dat het zoiets is als ‘iemand die zelf veel initiatief neemt’ of ‘iemand die niet vies is van hard werken’. In het Nederlands zou je zeggen dat je iemand bent die z’n handen uit de mouwen steekt.

2  Prestatiegericht

Ook een term die nogal wat verwarring oproept. Iedereen is toch prestatiegericht? Jij zult waarschijnlijk niet zo snel zeggen dat je eigenlijk nooit iets afmaakt of dat je eigenlijk maar een beetje aanrommelt. In vacatures wordt met dit woord vaak bedoeld dat ze een soort pitt-bull zoeken. Iemand die weet wat er gedaan moet worden en niet rust voor het doel is bereikt.

3  Een veelzijdige baan

Klinkt leuk en in de meeste gevallen is dat het ook. Het betekent dat je niet de hele dag op dezelfde knop staat te drukken, maar verschillende taken hebt en waarschijnlijk ook met veel verschillende mensen samenwerkt. Maar let op: het kan ook betekenen dat het een baan is waar de taken niet duidelijk afgebakende zijn. Reclamebureau De Vloer haalde in 2017 het nieuws met hun legendarische functietitel ‘Head of godverdomme alles’. De meest veelzijdige baan waarin je alles, maar dan echt godverdomme alles, zelf moest regelen.

4  Communicatief sterk

Hoewel je waarschijnlijk wel ongeveer weet wat ze hiermee bedoelen, is het toch goed ook deze even uit te lichten. Mensen die communicatief sterk zijn, zijn niet op hun mondje gevallen, maar zijn daarnaast ook goed in het onderbouwen van hun uitspraken. Dus niet alleen maar praten, maar praten met inhoud. Dat is minder makkelijk dan je denkt, dus vraag jezelf echt even af of jij jezelf communicatief sterk zou noemen.

5  Team player

Eigenlijk een wat flitsender manier om te zeggen dat je verwacht dat je goed kunt samenwerken met anderen en niet alleen je eigen succes voorop zet, maar het succes van het team. 

6  Marktconform salaris

Maar wat is dan ‘marktconform’? Ga jij een heel vergelijkend warenonderzoek doen om erachter te komen wat de gemiddelde administratief medewerker verdient? Waarschijnlijk niet. En dus is deze term supervaag. In veel gevallen betekent het dat het bedrijf zelf ook niet echt onder de indruk is van het salarisaanbod en dat liever niet meteen op tafel legt om potentiële sollicitanten niet af te schrikken.

7  Flexibele instelling

Ook dit is een behoorlijk vage term. Uiteraard wil een werkgever dat jij meedenkt en bereid bent om van koers te wijzigen wanneer dit nodig is om tot een goed resultaat te komen. Het kan echter ook betekenen dat er eigenlijk helemaal geen koers is. Een andere optie is dat de werkgever geen weerwoord verwacht wanneer een beslissing genomen wordt en dat je meeveert met alle grillen van de manager.

8  Geen 9-tot-5 mentaliteit

Dit is misschien wel de term waarbij je het meest moet oppassen. In het beste geval betekent het namelijk: je maakt even af waar je mee bezig was voor je het rolluik naar beneden trekt. Maar in het slechtste geval kan het ook zijn dat deze werkgever verwacht dat je met je telefoon naast je hoofdkussen slaapt, om half zeven ‘s ochtends je mail checkt en in het weekend nog ‘even’ die presentatie in elkaar draait. 

Je bent klaar voor de volgende stap

Er is steeds meer weerstand tegen al die vage termen in vacatures. Zeg gewoon wat de baan inhoudt en wat je van je kandidaten verwacht. Gelukkig zie je daarom steeds vaker vacatures met ‘gewone taal’. Maar ook als een vacaturetekst nog bol staat van de vage termen, kan het inhoudelijk een hele leuke baan zijn. We hopen dat je met deze tips de écht leuke banen eruit weet te filteren. Klaar om het in de praktijk te brengen? Kijk dan meteen naar ons banenaanbod.

Artikel delen?