Vrij om zelf te kiezen

geplaatst op 19 mei 2022

Heb jij het gevoel dat je geleefd wordt? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat je zelf geen keuzes maakt, maar anderen keuzes voor je laat maken. Waarom eigenlijk? In dit artikel vertellen we je hoe je los kunt komen uit je huidige routines en weer bewust…

Inzicht

Heb jij het gevoel dat je geleefd wordt? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat je zelf geen keuzes maakt, maar anderen keuzes voor je laat maken. Waarom eigenlijk? In dit artikel vertellen we je hoe je los kunt komen uit je huidige routines en weer bewust keuzes kunt gaan maken.

Weinig kans op leeuwen

Mensen zijn kuddedieren. Dat klinkt een beetje onaardig, maar biologisch gezien betekent het eigenlijk alleen dat mensen bij voorkeur in de buurt van andere mensen leven. Een paar duizend jaar geleden was dat ook de enige mogelijkheid om te overleven. Een mens alleen hield het niet lang vol in een wereld vol gevaren. Maar ook nu we ons eten tot aan de voordeur kunnen laten bezorgen en de kans om aangevallen te worden door een leeuw een stuk kleiner is, voelen mensen zich over het algemeen nog steeds prettig bij het samenleven in een vorm van groepsverband.

Doen wat van je verwacht wordt

Maar om succesvol samen te leven moeten we ons wel aan een aantal (ongeschreven) regels houden, anders wordt het een bende. Logisch dus. De een is verantwoordelijk voor het bouwen van huizen, terwijl een ander zorgt dat de boel schoon blijft of dat er genoeg te eten is. En het is niet de bedoeling dat die mensen zich onderling met elkaars taak gaan bemoeien. Zo zijn we eeuwenlang geprogrammeerd om precies te doen wat van ons verwacht wordt.

Geluk is belangrijker geworden dan geld

De laatste paar decennia begint dat echter te veranderen. Steeds meer mensen vragen zich af waarom ze binnen de gestelde grenzen van de groep zouden blijven. Het besef een individu te zijn met eigen gevoelens, een eigen leven en een eigen wil wordt met iedere nieuwe generatie sterker. Dus waar voorheen een zoon automatisch het beroep van zijn vader overnam, gaat die zoon nu onderzoeken waar hij, als individu goed in is en wat hij leuk vindt om te doen. Mensen die ongelukkig zijn in hun relatie, blijven niet langer bij elkaar omdat de gemeenschap dat van hen verwacht, maar gaan uit elkaar om hun eigen geluk na te jagen. Geluk is voor steeds meer mensen belangrijker geworden dan geld of status. 

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn?

We leven nu dus in een tijd waarin het heel normaal is geworden om te kiezen voor je eigen geluk. Heb jij dan enig idee waarom jij je keuzes nog steeds laat afhangen van anderen? Misschien omdat je een gezin moet onderhouden. Misschien omdat je denkt dat er niets beters voor jou te vinden is. Misschien zelfs omdat het zó gewoon is geworden dat je er niet meer over nadenkt. Wij willen je uitdagen om eens na te gaan wat jij nodig zou hebben om gelukkig te zijn. Wat zou jij het liefste doen of zijn, als je écht mocht kiezen? 

Hoe kan een tweede baan dan helpen?

Wanneer je 8 of 9 uur per dag alleen maar bezig bent om je tijd en energie in één taak te stoppen, is het moeilijk om je leven vorm te geven zoals jij dat graag wil. Met twee parttime banen kun je niet alleen je verschillende talenten beter ontwikkelen, het geeft je ook meer ruimte om je tijd slimmer in te delen. Om je werk en je passies te combineren zodat leven, werken en genieten weer samenkomen tot één levensstijl. Twee banen betekent namelijk niet altijd méér werken. Het betekent ánders werken. En soms brengt iets ‘anders’ doen, je ontzettend veel geluk.

Maak nu een profiel aan en vind de tweede baan die bij je past.

Artikel delen?