Van een afwijzing kun je leren

geplaatst op 17 november 2022

Eerlijk is eerlijk, het is altijd flink balen wanneer je na een sollicitatie teleurstellend nieuws krijgt. Zeker wanneer je alles hebt gegeven voor de baan die zo goed bij je past. Toch kun je zo’n verlies omdenken naar een winst! Lees hier hoe jij het meeste uit je sollicitatie haalt,…

Carrièretips

Eerlijk is eerlijk, het is altijd flink balen wanneer je na een sollicitatie teleurstellend nieuws krijgt. Zeker wanneer je alles hebt gegeven voor de baan die zo goed bij je past. Toch kun je zo’n verlies omdenken naar een winst! Lees hier hoe jij het meeste uit je sollicitatie haalt, ongeacht de uitkomst.

Hoe leuker de vacature, hoe groter het gevoel van teleurstelling kan zijn wanneer je te horen krijgt dat ze verder gaan met een andere kandidaat. Toch is het moment van afwijzing ook meteen het moment om direct weer op het spreekwoordelijke paard te klimmen en er het beste van te maken. Het is namelijk een geweldige kans om te leren waar je sterke punten liggen en waar je misschien nog aan kunt werken.

Wat ging er goed? Wat ging er minder?

Om te beginnen kun je meteen vragen wat de reden is dat je niet bent gekozen. Misschien heb je iets niet goed uitgelegd, kwam je erg onzeker over of misschien lag het wel helemaal niet aan jou, maar was er domweg een kandidaat die beter paste in het profiel dat ze zochten. Wat het ook is, je komt er alleen achter door er actief naar te vragen. Blijf uiteraard altijd vriendelijk en beleefd. Het heeft geen enkel nut om verwijten te maken of door te drammen. Vraag ook wat ze positief vonden aan je sollicitatie. Niet alleen vijzelt het je humeur en zelfvertrouwen weet een beetje op, maar het helpt je ook om te ontdekken welke persoonlijke eigenschappen tijdens een sollicitatie het best bij jou uit de verf komen.

Zoek iemand om mee te klankborden

Na een afwijzing kun je je onzeker voelen. Je vraagt je keer op keer af wat je misschien fout hebt gedaan. Zeker als je meerdere keren bent afgewezen, kun je steeds meer aan jezelf gaan twijfelen. Om ervoor te zorgen dat je de zaken in je hoofd niet veel groter en erger maakt dan ze zijn, is het soms beter om er met iemand over te praten. Een goede vriend of vriendin of een loopbaancoach. Door erover te praten raak je de negatieve emoties die je wellicht voelt sneller kwijt en heb je een klankbord om te toetsen of jouw gedachten wel kloppen. Heb je bijvoorbeeld te horen gekregen dat je niet bent aangenomen omdat ze niet het gevoel hadden dat je je proactief zou opstellen in bepaalde situaties, bespreek dan met iemand die je vertrouwt hoe dié persoon dat ziet. Kijk of je situaties kunt bedenken waarin jij je juist wél heel proactief hebt opgesteld. Met dit soort voorbeelden kun je je bij een volgende sollicitatie misschien beter profileren.

Andere functie of nieuwe vaardigheden?

Als je merkt dat je regelmatig wordt afgewezen op dezelfde dingen, heb je drie opties:

  • je afvragen of jij als persoon wel past in de functie waar je steeds op solliciteert
  • onderzoeken of je jouw sollicitatievaardigheden kunt verbeteren
  • bedenken wat je kunt doen om te zorgen dat je beter wordt in de skills die je nodig hebt voor die functie

In het eerste geval kun je je gaan heroriënteren op andere functies die beter bij je passen. Je kunt hiervoor ook de hulp inschakelen van een loopbaancoach. Die kan je trouwens ook vaak helpen in het tweede en derde geval. Je presentatie tijdens een sollicitatie verbeteren of het aanleren van nieuwe skills is een leuke uitdaging maar niet altijd makkelijk. Het is fijn om met iemand te kunnen sparren en te bespreken wat de beste manier is om je die nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Jouw ideale baan wacht op je

Tot slot misschien wel het meest belangrijke advies: geeft nooit, maar dan ook nooit op! Blijf positief en vat een afwijzing niet persoonlijk op. Jouw ideale baan wacht ergens op jou en tot je die hebt gevonden is iedere afwijzing een waardevol leermoment waardoor je uiteindelijk alleen maar verder gaat komen in je carrière. Op zoek naar vacatures die precies passen bij jou en jouw unieke talenten? Vind je ideale baan hier op SecondJob.nl

Artikel delen?