Neem controle over je werk en je leven

geplaatst op 06 mei 2022

Word jij maandagochtend wakker met de gedachte ‘Oh nee hè, ik moet weer!’ Heb jij op je werk vaak het gevoel dat het eigenlijk geen verschil maakt of je er wel of niet bent. Ren jij elke dag stipt om half zes de deur uit?  Kortom, heb jij vaak het…

Inzicht

Word jij maandagochtend wakker met de gedachte ‘Oh nee hè, ik moet weer!’ Heb jij op je werk vaak het gevoel dat het eigenlijk geen verschil maakt of je er wel of niet bent. Ren jij elke dag stipt om half zes de deur uit?  Kortom, heb jij vaak het gevoel dat je werk je échte leven in de de weg staat? Dan hebben we nieuws voor je: elke dag maak jij de keuze om die situatie in stand te houden. Je bent dus geen slachtoffer van je werk, maar van je eigen keuzes.

Weet jij nog waarom je doet wat je doet?

De redenen om voor een bepaalde baan te kiezen kunnen verschillen: het is lekker dichtbij huis, het betaalt goed, of het kwam toevallig op je pad en het leek je wel leuk. Het gekke is dat we als kind vaak hele ambitieuze plannen hadden. We wilden astronaut, dokter, brandweerman of leerkracht worden. Of superheld, prinses of goochelaar. Vaak werden deze ambities gevoed door verhalen in boeken en films waarin alles kan en elke droom uitkomt. Maar naarmate we ouder worden, komt het besef dat veel van die droombanen minder makkelijk bereikbaar zijn dan we denken. En dus stellen we onze ambities bij. Ineens willen we geen superheld meer worden, maar glazenwasser. Geen astronaut, maar administratief medewerker. Geen goochelaar, maar magazijnmedewerker. Uiteindelijk zitten we 10 jaar later elke dag hetzelfde kunstje te doen op elke keer dezelfde locatie. Dat gevoel van bevlogenheid en inspiratie lijkt volledig te zijn verdwenen.

Maak keuzes die je gelukkig maken

Stel nu dat je het anders zou aanpakken. Daarbij hoef je niet meteen terug te gaan naar die kinderdroom, maar wel naar dat gevoel dat alles mogelijk is, als je het maar graag genoeg wil. Vanuit die state-of-mind kun je namelijk je bevlogenheid terugvinden en keuzes gaan maken die dat lekkere gevoel van geluk weer activeren. Begin door eens kritisch naar jezelf en je leven te kijken en te bepalen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Het helpt om daarbij ook te kijken wat je talenten zijn. Als je namelijk iets doet waar je heel goed in bent, is de kan groot dat je dat ook heel leuk zal vinden. Probeer een baan te bedenken die past bij die talenten. 

Jij bepaalt wat en hoe

Wanneer je eenmaal helder hebt wat je wilt, is het belangrijk om ook daadwerkelijk stappen te gaan zetten in die richting. Dat kan soms spannend of zelfs eng voelen. Je kunt toch niet zomaar alles opgeven en opnieuw beginnen? Maar dat hoeft vaak ook niet. Je kunt er ook voor kiezen om je huidige baan te behouden en ondertussen een cursus of opleiding te volgen, een tweede baan te nemen om ervaring op te doen, of een eigen bedrijf te starten. Misschien kies je ervoor wat minder uren te gaan werken in je huidige baan, om tijd te creëren om je droom waar te maken. Wat je ook kiest en hoe je het ook doet, het gaat om het gevoel dat je leven weer van jou is. Dat je keuzes maakt die je ergens brengen waar je wilt zijn. Je zult merken dat je ineens energie hebt voor 10 en ‘s ochtends niet kunt wachten om je bed uit te springen en aan de slag te gaan.

Artikel delen?