Meer werken én meer plezier hebben? Ja, dat kan!

geplaatst op 20 oktober 2022

Loop jij niet direct warm van de gedachte aan ‘meer werk’? Dan ligt hier voor jou juist de uitdaging! De juiste baan kan namelijk bijdragen aan je levensgeluk. En in sommige gevallen passen twee banen zelfs nóg beter in jouw perfecte plaatje. Is het mogelijk om meer te werken én…

Inzicht

Loop jij niet direct warm van de gedachte aan ‘meer werk’? Dan ligt hier voor jou juist de uitdaging! De juiste baan kan namelijk bijdragen aan je levensgeluk. En in sommige gevallen passen twee banen zelfs nóg beter in jouw perfecte plaatje. Is het mogelijk om meer te werken én meer plezier te hebben in je werk? Jazeker!

Van de nood een deugd maken

De balans tussen werk en privé is een hot topic in de moderne werkwereld. Maar soms is het vinden van die balans een stuk lastiger dan het lijkt. Niet iedereen kan zich de luxe van veel vrije tijd veroorloven. Veel mensen nemen een tweede baan omdat ze anders financieel niet rond komen. Maar zelfs als dat je primaire motivatie is, kun je er ook een hoop andere voordelen uithalen: ervaring opdoen, je zakelijke en sociale netwerk uitbreiden en gebruik maken van talenten die in je andere baan niet tot uiting komen. 

Werk moet ook energie géven.

Het belangrijkste is dat je het werk dat je doet leuk vindt. Alleen dan krijg je er energie van. Het is ongezond om meer uren te werken en gestrest te raken. Te veel mensen zijn niet gelukkig met hun baan. Ze voelen zich niet uitgedaagd, ze hebben niet het gevoel dat ze iets leren en ze hebben geen inspraak in de strategische beslissingen van het bedrijf. Ook daarom kiezen steeds meer mensen voor een tweede baan. Het stelt hen in staat om te werken aan iets dat ze leuk vinden, nieuwe vaardigheden te leren en inspraak te hebben in wat er gebeurt.

Tips om je werk leuker te maken

Een tweede baan kan dus de perfecte oplossing blijken voor meerdere problemen. Daarnaast kun je natuurlijk op zoek gaan naar andere manieren om je werk leuker te maken. Hier zijn enkele ideeën:

  1. Onderzoek of je jouw werk makkelijker kan maken door taken te automatiseren of het samen met andere collega’s te doen. Teamwork makes the dream work. 😉
  2. Bespreek je interesses met je leidinggevende en vraag of je betrokken kunt worden bij projecten die hierop aansluiten.
  3. Zoek een tweede baan waarvan de taken dichter bij je hobby’s of interesses liggen en die niet te veel tijd in beslag neemt van je primaire baan of sociale leven.
  4. Wees creatief en denk na over wat je wél zou willen doen in plaats van wat je niet wilt doen!

En tot slot de belangrijkste tip: Het is niet voor iedereen even makkelijk om de perfecte balans te vinden tussen werk en privé. Daarom is het altijd beter als je een manier kunt vinden die voor jou werkt, in plaats van blindelings het advies van iemand anders op te volgen.

Artikel delen?