Job crafting: maak je baan boeiender

geplaatst op 25 april 2022

Er zijn veel ingewikkelde manieren om uit te leggen wat job crafting is. Wij zullen proberen het makkelijker te maken en tegelijk uitleggen waarom job crafting zowel voor jou als je werkgever interessant is. Een voorbeeld van job crafting Stel je bent magazijnmedewerker. Het is jouw taak om alle leveringen…

Carrièretips

Er zijn veel ingewikkelde manieren om uit te leggen wat job crafting is. Wij zullen proberen het makkelijker te maken en tegelijk uitleggen waarom job crafting zowel voor jou als je werkgever interessant is.

Een voorbeeld van job crafting

Stel je bent magazijnmedewerker. Het is jouw taak om alle leveringen die het magazijn inkomen te sorteren en te verdelen onder verschillende collega’s die vervolgens zorgen dat ze op de juiste plek worden opgeslagen. In je werk heb je af en toe wel wat contact maar voor zo’n sociaal iemand als jij, is het werk soms best eenzaam. Dan komt er een nieuwe collega in het magazijn werken. Een jonge gozer die nogal onzeker om zich heen kijkt. Jij gaat erop af en leidt hem rond in het magazijn, laat hem zien hoe alles werkt en helpt hem zijn werkzaamheden onder de knie te krijgen. 

Het valt iedereen op hoe goed je dat doet en het duurt dan ook niet lang voor iedere nieuwe collega door jou wordt ingewerkt. Maar ook bestaande collega’s komen steeds vaker naar jou toe wanneer ze vragen hebben. Je doet nog steeds je ‘basiswerk’ maar door jouw eigen initiatief heb jij je baan zo omgevormd dat het nu een baan is geworden met meer sociale contacten en meer verantwoordelijkheden. Je merkt dat je leidinggevende tevreden is over het door jou genomen initiatief én dat je met veel meer plezier naar je werk gaat.

Verbeteringen zien én oppakken

Bovenstaand voorbeeld geeft eigenlijk precies aan wat job crafting is en ook wat de voordelen zijn. Het betekent niet per sé dat je ontevreden bent over je werk, maar dat je mogelijkheden ziet om het leuker, interessanter of efficiënter te maken. En daar ook actie op onderneemt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je daarbij de hele structuur van het bedrijf omgooit of het werk van anderen gaat overnemen. Het zijn de taken die je erbij pakt, de verantwoordelijkheden die je op je neemt, de contacten die je aangaat. In bijna elk geval zijn het acties die voor jou gevoel leuk zijn of waar je talent voor hebt. 

Niet elke werkgever geeft zijn medewerkers de ruimte om dit soort initiatieven te nemen. Dat is jammer want niet alleen worden die werknemers er een stuk blijer en gemotiveerder van, het kan ook nog eens zo zijn dat jij verbeteringsmogelijkheden ziet die je werkgever niet ziet. Jouw kennis, ervaring en onbenutte talenten, kunnen hem helpen om slimmer, sneller of goedkoper te werken. Zie jij mogelijkheden om je werk leuker en uitdagender te maken, maar ben je bang dat je werkgever er niet op zit te wachten? Dan zit er maar één ding op: uitproberen. Want dat is job crafting; in actie komen en zelf je ideale baan creëren.

Artikel delen?