Is een 2e baan belastingtechnisch wel slim?

geplaatst op 15 augustus 2022

Nederland staat bij de gemiddelde werknemer niet per se bekend als belastingparadijs. Bij een gesprek over het nemen van een tweede baan komt dan ook vaak de vraag naar voren of je met een tweede baan nu voor je eigen portemonnee werkt, óf ‘voor de Belastingdienst’. In dit artikel gaan…

Inzicht

Nederland staat bij de gemiddelde werknemer niet per se bekend als belastingparadijs. Bij een gesprek over het nemen van een tweede baan komt dan ook vaak de vraag naar voren of je met een tweede baan nu voor je eigen portemonnee werkt, óf ‘voor de Belastingdienst’. In dit artikel gaan we daar eens uitgebreid op in zodat het voor iedereen helder is.

Maakt het belastingtechnisch uit hoeveel banen je hebt?

Nee, voor het bepalen van de belasting die je over een heel jaar moet betalen maakt het niet uit hoeveel banen of werkgevers jij hebt. De Belastingdienst kijkt namelijk alleen naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het Nederlandse belastingstelsel kent twee schijven met verschillende belastingpercentages over je totale opbrengsten. Ben je onder de 65 jaar en heb je een inkomen tot €69.399, dan draag je 37,07% af aan de Belastingdienst. Met een inkomen boven die €69.399 betaal je 49,5% belasting over het verschil tussen €69.399 en je totale brutoloon.

Je betaalt dus pas meer belasting wanneer je inkomen hoger dan 69.399 euro is. Stel je verdient bij je eerste baan op jaarbasis 16.000 euro, en 14.000 euro bij je tweede baan, dan val je met een totaal van 30.000 euro alsnog ruim binnen de eerste belastingschijf.

Pas wanneer je met je tweede baan boven die inkomensgrens van de eerste schijf komt, wordt het inkomen bóven €69.399 belast in de tweede schijf met een tarief van 49,5% (net als wanneer je voor 1 werkgever werkt dus). Je wordt met een tweede baan dus niet direct benadeeld en betaalt niet meer belasting over je inkomen. Het is alleen wel zo dat bij je tweede baan de loonheffingskortingen wegvallen.

Geen loonheffingskorting over tweede baan

Een tweede baan betekent een tweede inkomen bij een tweede werkgever. Bij elke betaalde baan, dien je loonheffing te betalen. Loonheffing is de verzamelnaam van de belastingen en premies die van het brutosalaris worden ingehouden. Nu wordt het leuk, want op één van de twee banen kun je loonheffingskorting krijgen, en jij kunt zelf bepalen welke. Kies jij voor loonheffingskorting op de baan waar je het meeste mee verdient, dan ontvang je praktisch gezien ook meer korting in euro’s. Hoeveel loonheffingskorting van jouw belasting af gaat is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomsten. 

Minder netto-inkomsten per maand

Bij een tweede baan lijkt het, door het wegvallen van de loonheffingskorting, in eerste instantie of je meer belasting moet betalen dan bij je eerste baan. In principe wordt jouw tweede inkomen gedurende het jaar zwaarder belast dan wanneer jij één inkomen hebt. Aan het einde van het jaar wordt echter de balans pas opgemaakt. De Belastingdienst gooit aan het eind van het jaar alles op één hoop. Eventueel teveel betaalde belasting krijg je dan gewoon weer terug wanneer je je belastingaangifte indient. Je kunt de loonheffing dus zien als een spaarpotje. Wanneer je inkomen met een tweede baan boven de  

€ 36.650 komt, heb je daarnaast mogelijk recht op meer arbeidskorting. Op deze site van de Belastingdienst lees je daar meer over.

Is een tweede baan dus een goed idee?

Ja, een tweede baan is een goed idee, maar het vereist meer lange termijn denken. Wegens het wegvallen van de loonheffingskorting op de baan naar keuze kun jij namelijk niet al je geld direct ontvangen en uitgeven. Bij de eindafrekening in box 1 wordt alles bij elkaar gegooid, waarna je wordt afgerekend op je verzamelinkomen. Wanneer jouw verzamelinkomen meer dan 69.399 euro is, is de stijging van 12,43% belasting je wellicht een doorn in het oog, maar je verdient alsnog meer én je krijgt ook meer terug. 

Wat je afstaat is uiteindelijk altijd in verhouding met wat je verdient. En hoe meer jij werkt, des te meer je verdient. Daarnaast toon jij gedrevenheid en doe jij meer ervaring op, wat jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Met een tweede baan werk je dus niet voor de Belastingdienst, maar voor meer luxe waar jij zelf van kunt genieten. Het is aan jou om te bepalen hoeveel je echt nodig hebt en hoe veel je hiervoor wilt werken.

Wil jij ook aan de slag? Maak dan een profiel aan en vind de 2e baan die bij je past.

Artikel delen?