Investeren in een goede samenwerking

geplaatst op 19 mei 2022

Heb jij het gevoel dat je écht samenwerkt met je collega’s? Of voelt het of iedereen in het bedrijf een beetje op zijn of haar eigen eilandje zit? Samenwerken is niet vanzelfsprekend. Het is iets waar je (het woord zegt het al) samen aan moet werken. In dit artikel lees…

Inzicht

Heb jij het gevoel dat je écht samenwerkt met je collega’s? Of voelt het of iedereen in het bedrijf een beetje op zijn of haar eigen eilandje zit? Samenwerken is niet vanzelfsprekend. Het is iets waar je (het woord zegt het al) samen aan moet werken. In dit artikel lees je waarom we dat zo moeilijk vinden en wat het oplevert als iedereen daar wat meer in zou investeren.

Waardoor ontstaan eilandjes binnen een bedrijf?

Toen je bij je huidige werkgever startte ben je waarschijnlijk in de eerste week aan een heleboel nieuwe collega’s voorgesteld. Met sommigen van hen werk je elke dag samen en sommigen zie je alleen aan de andere kant van de lunchtafel. Hoe groot is de kans dat je spontaan op een van die laatstgenoemde mensen afstapt en ze vraagt hoe het gaat? Waarschijnlijk vrij klein. Weet je überhaupt precies wat voor functie en taken die mensen eigenlijk hebben? 

Het begint met een beetje interesse tonen

Doordat we vaak geen gemeenschappelijke taken hebben, vergeten we dat we wel een gemeenschappelijk doel hebben. We werken immers bij hetzelfde bedrijf. Hoe beter iedereen binnen dat bedrijf samenwerkt, hoe leuker het werk wordt én hoe makkelijker. Het begint al met gewoon interesse tonen in elkaars werk. Mensen vinden het vaak heel leuk om over hun werk te vertellen, dus zet je over die eventuele verlegenheid heen en leg contact bij het koffiezetapparaat, tijdens de lunch of een ander makkelijk moment.

Onbekend talent

Zodra dat eerste contact is gelegd, is het makkelijk om dat contact te behouden en elkaar beter te leren kennen. Niet alleen is dat gewoon ontzettend leuk, maar de kans is groot dat je ineens ontdekt dat die collega een vaardigheid heeft waar jij nu juist naar op zoek was. Of andersom. Zo kan het zijn dat jij net bezig bent op een project waar een klant om een specifieke oplossing vraagt waar jij nog geen ervaring mee hebt, maar dat blijkt dat je collega al vaker die vraag heeft gehad en wel drie passende oplossingen weet. 

Van samenwerken wordt alles beter

Als je ervan uitgaat dat alleen je directe collega’s waardevolle kennis hebben, loop je de kans mis om te ontdekken welke geweldige talenten je andere collega’s hebben. Dus nogmaals, van samenwerken wordt iedereen beter, je behaalt samen doelen en je viert samen je successen. Zo wordt je werk weer een bron van plezier en inspiratie.

Wil jij werkgevers ontmoeten die net zo denken over samenwerken als jij? Maak dan nu een profiel aan!

Artikel delen?