Het effect van een tweede baan op je toeslagen

geplaatst op 06 september 2022

Met een nieuwe baan ga je er qua salaris in principe altijd op vooruit. Maar geldt hetzelfde ook voor wat je aan het einde van de maand overhoudt? Er zijn situaties waarin dit niet altijd het geval is. Daarom nemen we samen met jou een kijkje naar het effect dat…

Inzicht

Met een nieuwe baan ga je er qua salaris in principe altijd op vooruit. Maar geldt hetzelfde ook voor wat je aan het einde van de maand overhoudt? Er zijn situaties waarin dit niet altijd het geval is. Daarom nemen we samen met jou een kijkje naar het effect dat meer verdienen heeft op je eventuele toeslagen.

Veel mensen willen best meer werken

In Nederland werkt bijna de helft van de mensen in deeltijd. Daarvan zijn zo’n 70% vrouwen, maar ook steeds meer mannen kiezen voor een parttime job. Bijvoorbeeld om meer tijd met hun gezin door te kunnen brengen of om tijd te investeren in nevenwerkzaamheden. Volgens het CBS wil 13,4 procent van de vrouwen die parttime werken best wat meer werken. Van de parttime werkende mannen wil zelfs 21.2 procent meer werken. Maar veel van deze mensen twijfelen omdat ze bang zijn onderaan de streep minder over te houden. Want meer verdienen betekent vaak meteen ook minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Eerst checken, dan conclusies trekken

Die zorg is gedeeltelijk terecht. Ons systeem is ingericht op ondersteuning van de lagere inkomens. Wordt het inkomen hoger dan is het begrijpelijk dat er minder ondersteuning nodig is en dat er minder toeslag wordt gegeven. Maar dat het daardoor zinloos is om meer te gaan werken of een tweede baan te nemen, is niet waar. Even los van het geld biedt werk je ook de mogelijkheid om door te groeien, ervaring op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast hangt het af van zowel de hoogte van je inkomsten als de hoogte van je toeslagen. Omdat het echter zo ingewikkeld is om vooraf in te schatten hoeveel impact je nieuwe salaris op je toeslagen gaat hebben, kiezen veel mensen de veilige weg.

Makkelijk het verschil berekenen met Werkurenberekenaar.

Gelukkig heeft het Nibud daar iets op bedacht. Zij ontwikkelden samen met Women Inc en Het Potentieel Pakken de Werkurenberekenaar. Met deze tool kun je snel uitrekenen wat het effect van meer salaris is op je netto-inkomen. De tool is gratis te gebruiken en vind je via deze link: werkurenberekenaar.nibud.nl

De regering zoekt mee naar een oplossing

De Nederlandse overheid wil mensen stimuleren om meer te gaan werken, maar is zich bewust dat dit ‘addertje onder het gras’ dat tegenwerkt. Er wordt dus binnen de Tweede Kamer gezocht naar een manier om dit op te lossen. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dit natuurlijk direct met je delen.

Ben jij al overtuigd dat een tweede baan je meer oplevert dan alleen salaris? Vind dan hier jouw ideale SecondJob

Artikel delen?