Fulltime ouder en parttime aan het werk
geplaatst op 19 april 2022
Zodra je vader of moeder wordt, verschuiven al je andere prioriteiten naar de achtergrond. Ouderschap is een 24/7 baan. Maar op zeker moment is het ook fijn om iets te doen met je andere talenten en weer aan het werk te gaan. Voor veel jonge ouders is dit een lastige…
Inzicht
Zodra je vader of moeder wordt, verschuiven al je andere prioriteiten naar de achtergrond. Ouderschap is een 24/7 baan. Maar op zeker moment is het ook fijn om iets te doen met je andere talenten en weer aan het werk te gaan. Voor veel jonge ouders is dit een lastige spagaat. Ook omdat niet elke werkgever ruimte biedt voor de behoeften van een werkende ouder.
Over rolpatronen was niet eens discussie
Toen vroeger de rolpatronen tussen mannen en vrouwen nog allesbepalend waren, was het doodnormaal dat de kersverse vader twee dagen na de bevalling weer fulltime aan het werk ging. De moeder bleef volledig thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Daar was niet eens discussie over. Tegenwoordig is dat wel anders. Niet alleen omdat veel vrouwen na de emancipatiegolf in de jaren 70 zelf ook een carrière wilden opbouwen, maar ook omdat het tegenwoordig nauwelijks meer haalbaar is om in je eentje de financiële lasten van een heel huishouden te dragen. Daardoor is het nu eerder regel dan uitzondering dat beide ouders een vol- of deeltijdbaan hebben.
Last van gebrek aan flexibiliteit
Hoewel de meeste ouders aangeven blij te zijn met hun ‘dubbelrol’ als ouder en carriereman of -vrouw, hoor je ook geregeld over de obstakels die ze daarbij tegenkomen. Die hebben vaak te maken met gebrek aan flexibiliteit in de planning. De meeste werkgevers volgen nog een traditionele werkwijze waarbij een werknemer op een vastgesteld moment binnenkomt en op een vastgesteld tijdstip weer vertrekt. En dat het liefst minimaal 4 dagen per week.
Ouders hebben soms moeite om aan die harde voorwaarde te voldoen. Er is geen werkende ouder die niet dat gevoel kent dat je krijgt wanneer je net anderhalf uur op het werk bent, de telefoon gaat en je op het scherm ziet dat het de school of het kinderdagverblijf is. Onmiddellijk draaien je hersens overuren, want hoe ga je in vredesnaam aan je baas uitleggen dat je alweer weg moet?
Stiekem vadertje en moedertje spelen
De coronacrisis en het vele thuiswerken heeft hier gelukkig iets meer ruimte in gecreëerd. Veel ouders kunnen prima vanuit huis werken. Maar nog steeds zijn sommige werkgevers bang dat zij kostbaar salaris overmaken aan iemand die stiekem vadertje of moedertje aan het spelen is. Het besef dat hun werknemer elk uur van elke dag vader of moeder is en dat die verantwoordelijkheid voor alles gaat, vinden zij maar moeilijk te accepteren.
Begrip tonen en afspraken maken
Het is ontzettend belangrijk dat ouders het gesprek hierover aangaan met hun werkgever. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over een meer flexibele manier van werken, waarin de ouder zich niet schuldig hoeft te voelen over het nemen van zijn/haar zorgverantwoordelijkheid. Maar ook waarbij de werkgever het vertrouwen heeft dat hij ‘waar voor zijn geld’ krijgt. Een goede start is al door het 9-tot-5 denken los te laten en meer prestatiegericht te gaan werken. Het is belangrijk dat beide partijen begrip voelen en tonen voor de ander en actief samen zoeken naar een passende oplossing. Zo kunnen werkende ouders zich onbezorgd gelukkig voelen in beide rollen.