EEN TWEEDE BAAN VERRIJKT JE LEVEN

geplaatst op 11 april 2022

Denk je dat een tweede baan niks voor jou is omdat je al een baan hebt? Lees dan even verder want in dit artikel leggen we je uit waarom een tweede baan je leven in meerder opzichten kan verrijken. In Nederland is het, in tegenstelling tot veel andere landen, nog…

Inzicht

Denk je dat een tweede baan niks voor jou is omdat je al een baan hebt? Lees dan even verder want in dit artikel leggen we je uit waarom een tweede baan je leven in meerder opzichten kan verrijken.

In Nederland is het, in tegenstelling tot veel andere landen, nog niet heel gebruikelijk om meerdere banen te hebben. We volgen een studie die ons voorbereidt op een specifieke functie die we vervolgens uitvoeren ‘tot de dood ons scheidt’. Maar ook hier zoeken mensen steeds vaker naar een tweede baan. Soms simpelweg uit financiële noodzaak, maar soms ook omdat ze hun horizon willen verbreden, hun onbenutte talenten willen ontwikkelen of om van hun hobby ook hun beroep te maken. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een tweede baan?

EXTRA INKOMSTEN

Aan het sparen voor een droomvakantie of grote aankoop? Of gewoon elke maand wat meer te besteden? Je kunt proberen je werkgever te vragen om het aantal uren op je contract uit te breiden, maar dat is niet altijd een optie. Daarbij is meer van hetzelfde doen ook niet altijd de leukste optie. Een baan erbij nemen kan dan een uitstekende oplossing zijn. Het biedt een leuke afwisseling op je eerste baan en helpt je ook nog eens je financiële doelen te bereiken.

NIEUWE KANSEN

Een andere goede reden voor het nemen van een tweede baan is het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of je bestaande talenten uitbouwen. Misschien heb jij altijd al talent gehad voor schrijven, maar daar nooit iets mee gedaan. Of ben je gek op kinderen en zou je best een paar uur als gastouder kunnen werken en je pedagogische skills vergroten. Een tweede baan biedt je die mogelijkheid. Verbreed je werkveld én je horizon.

EXTRA ZEKERHEID

Lig jij de hele nacht wakker wanneer op de werkvloer het gerucht gaat dat er mensen weg moeten? Heb jij al twee tijdelijke contracten gehad en twijfel je of dat wel gaat leiden tot een contract voor onbepaalde tijd? Wanneer je al je geld inzet op één paard, wordt het risico op verliezen behoorlijk groot. Met een tweede baan ben jij altijd zeker van werk en inkomsten en slaap je dus een stuk rustiger.

MEER UITDAGING

Elke dag hetzelfde doen, dezelfde mensen zien op dezelfde plek. Het is geen ramp, maar echt uitdagend is het ook niet.  Met een tweede baan verbreed je zowel je netwerk, je kennis, je mogelijkheden én je sociale contacten. Je brein wordt weer getriggerd en op scherp gezet, je leert allemaal nieuwe dingen; je zult merken dat het je energie en je werkgeluk een enorme boost geeft.

Artikel delen?