Een leuke baan én een leuke ouder zijn

geplaatst op 08 december 2022

Als ouder van jonge kids is het leven druk. Soms is het bijna niet meer te matchen met een traditionele baan en statische werkuren. Bij SecondJob begrijpen we maar al te goed waar jij als ouder tegenaan loopt bij het managen van deze constante ratrace. We proberen je dan ook…

Carrièretips

Als ouder van jonge kids is het leven druk. Soms is het bijna niet meer te matchen met een traditionele baan en statische werkuren. Bij SecondJob begrijpen we maar al te goed waar jij als ouder tegenaan loopt bij het managen van deze constante ratrace. We proberen je dan ook graag op weg te helpen. 

Het dubbelleven van een werkende ouder

Zo ongeveer iedere werkende ouder kan er over meepraten: die dagelijkse strijd om je leven als werkende professional en je taken als ouder in balans te houden. Plannen, rennen, tijdens de voetbalwedstrijd van je kind nog snel even een belangrijke mail versturen. Een kinderpartijtje organiseren en ondertussen de notulen van de laatste vergadering uitwerken. Op je werk stiekem even met de kinderopvang bellen omdat je kind buikpijn heeft. Het resultaat van dit ‘dubbelleven’ is dat je bijna elke dag het gevoel hebt te falen in één of beide rollen. Zelfs wanneer het je lukt om qua planning alles goed te regelen, dan nog voel je je schuldig dat je ‘s avonds geïrriteerd reageert wanneer je kind vraagt om samen een potje te kwartetten. 

Niet werken is geen optie

Tegenwoordig is het normaal dat beide ouders een baan hebben. Meestal parttime, maar dan wel vaak voor minimaal 3 of 4 dagen in de week. De belangrijkste reden hiervoor is dat het financieel vrijwel niet haalbaar is om het huishouden draaiende te houden op één inkomen. En dan zijn er in Nederland ook nog 596.408 eenoudergezinnen (maar liefst 23% van alle huishoudens!) Voor hen is het niet eens een optie om niet te werken. Daarnaast vinden zowel mannen als vrouwen het fijn om te werken, maar die eindeloze ratrace maakt het wel lastig om van beide rollen te genieten. SecondJob wil je graag helpen om je werkende leven zó in te richten dat je genoeg tijd overhoudt om een betrokken en leuke ouder te zijn.

Stel dat je het zou verdelen over twee banen?

Juist voor ouders is het namelijk eigenlijk veel handiger om hun  tijd over meerdere deeltijdbanen te verdelen in plaats van 32 uur per week bij één werkgever te werken. Stel je eens voor hoe het zou kunnen zijn als je twee banen zou hebben. ‘s Ochtends breng je rustig je kind(eren) naar school, daarna werk je tussen 9 en 3 bij je eerste baan. Daarna ga je naar huis en breng je tijd door met je kinderen. Je eet gezellig samen en daarna neemt je partner het over zodat jij tussen 19.00 en 22.00 naar je tweede baan kunt. Inderdaad, zo’n baan in de avond is meestal geen functie als salesmanager bij een grote multinational, maar misschien zou je het eigenlijk helemaal niet zo erg vinden om ‘s avonds lekker rond te fietsen als bezorger. Je bent buiten, je bent in beweging en, het belangrijkste van alles: het zorgt ervoor dat je bij je kinderen kunt zijn op de momenten die ertoe doen. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook gewoon voor extra inkomen. 

Een werkschema dat past bij je gezinsleven

Een andere optie om twee volle dagen bij je ene werkgever te werken en daarnaast drie dagen op meer flexibele tijden (doordeweeks of in het weekend) bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Zo heb je op drie dagen voldoende tijd om op de belangrijke momenten bij je kinderen te zijn en daarnaast ook nog twee hele dagen vrij. Het is natuurlijk even puzzelen en het is ook belangrijk dat je werk zoekt dat je leuk vindt. Op SecondJob vind je duizenden deeltijdbanen die vaak ook nog eens flexibele werktijden aanbieden. Neem gerust een kijkje. Denk daarbij ook eens na over een werkschema dat past bij je gezinsleven in plaats van steeds maar je gezinsleven rond je werk te plannen.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan dit blog eens. Of maak direct een profiel aan en vind de tweede baan die bij je past. 

Artikel delen?