Een goede eerste indruk bij je tweede baan

geplaatst op 04 oktober 2022

Wanneer je aan een tweede baan begint kan het spannend zijn om je plekje te vinden in een nieuwe omgeving. Een goed begin is daarom het halve werk. Omdat je minder uren werkt waarin jij jezelf binnen het team kunt bewijzen, volgen er nu vijf tips voor een perfecte start…

Carrièretips

Wanneer je aan een tweede baan begint kan het spannend zijn om je plekje te vinden in een nieuwe omgeving. Een goed begin is daarom het halve werk. Omdat je minder uren werkt waarin jij jezelf binnen het team kunt bewijzen, volgen er nu vijf tips voor een perfecte start van je tweede baan.

Lees je in over het bedrijf

Wanneer je ergens parttime aan de slag gaat, kan het een verschil maken wanneer jij je van tevoren inleest over het bedrijf. Meestal staat op de bedrijfswebsite wel omschreven hoe het bedrijf ontstaan is, wat hun service of product is én welke cultuur kenmerkend is voor hen. Neem ook nog eens goed de vacature door om meer inzicht te krijgen in jouw functieprofiel. Je bewijst iedereen een dienst wanneer ze jou niks meer hoeven te vertellen. Jouw zoektocht geeft je de houvast om mee te praten over het bedrijf. Niet alleen schept dit een band, je maakt ook direct een geïnteresseerde en toegewijde indruk.

Stel jezelf voor aan al je nieuwe collega’s

Je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Het is daarom beter om een actieve houding aan te nemen door zelf initiatief te tonen. Stap op je nieuwe collega’s af, stel jezelf voor en laat zien wie je bent. Belangrijk is om een geïnteresseerde en open indruk te maken. Vraag bijvoorbeeld naar de naam, functie en het werkverleden van elke nieuwe collega. Vertel vervolgens wie je zelf bent, waar je vandaan komt en wat je gaat doen binnen het bedrijf.

Zorg ervoor dat je aanwezig bent

Zeker als je net ergens begint is het belangrijk dat jij je gezicht laat zien zodat mensen aan je kunnen wennen en jou beter leren kennen. Naast presteren heeft werken bij een bedrijf ook nog een groot sociaal component: het verbinden met je collega’s. Aangezien je met een parttime baan veel minder contactmomenten hebt genoeg reden om overal ‘Ja’ op te zeggen. Is er een bedrijfsuitje? Zeg ‘Ja’. Gaat je team een drankje doen, zeg ‘Ja’! Denk ook aan de hoeveelheid tijd die je op werk doorbrengt. Ondanks dat thuiswerken nu normaal is wil je in je eerste maand vooral op locatie zijn zodat je in het bedrijf groeit. Is de vraag of je morgen aanwezig bent? Zeg ‘Ja!’

Neem een kleinigheidje mee op je eerste werkdag

Van oudsher schept het een band om samen hetzelfde te eten. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een mooie binnenkomer wanneer je iets te snoepen neerzet op je eerste werkdag. Niet alleen weet iedereen direct dat je er bent, het geeft ook aanleiding tot een kort gesprekje. Deel bijvoorbeeld jouw favoriete snack uit, zoals chocolade, of gewoon iets makkelijks, zoals drop of snoep. Maak het jezelf makkelijk, want je moet het ook nog meenemen. Bovendien hoef je ook echt geen tientallen euro’s uit te geven. Het gaat uiteindelijk om het gebaar, niet om wat het kost! Met een kleinigheidje laat jij zien dat je enthousiast bent om aan de slag te gaan met jouw tweede baan.

Toon inzet en verantwoordelijkheid bij je werkzaamheden

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar je doet er goed aan om inzet en verantwoordelijkheid te tonen bij je nieuwe baan. Niet alleen wanneer je begint, maar de gehele tijd dat je in dienst bent. Uiteindelijk sta je toch op de payroll voor de werkkracht die je dient te leveren. Met een actieve, gedreven en geïnteresseerde instelling wordt je onmisbaar en meer gewaardeerd. Hoe mooi zou het zijn als je collega’s die elke week 32-40 uur draaien uitkijken naar jouw komst? Laat ze je afwezigheid voelen. Voor je werkgever ben je sowieso belangrijk, nu nog voor de rest van het team!

Artikel delen?