Een baanbrekend fenomeen
geplaatst op 10 november 2022
SecondJob, een nieuw fenomeen in de arbeidsmarkt dat hier en daar nog wat vraagtekens oproept. Wat is het? Waarom is het er? Wat heb je er aan? Vragen voor zowel werkgever als -nemer die een antwoord verdienen. En wie kan deze beter beantwoorden dan Maarten Klomps, Business Unit Manager van…
Inzicht
SecondJob, een nieuw fenomeen in de arbeidsmarkt dat hier en daar nog wat vraagtekens oproept. Wat is het? Waarom is het er? Wat heb je er aan? Vragen voor zowel werkgever als -nemer die een antwoord verdienen. En wie kan deze beter beantwoorden dan Maarten Klomps, Business Unit Manager van SecondJob. Lees meer over het baanbrekende platform dat óók jou kan helpen aan een tweede baan die bij je past.
Maarten, wat kun je zeggen over jouw rol bij SecondJob?
Ik werk sinds januari 2022 als Business Unit Manager bij SecondJob. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de bouw en groei van het platform. Oprichter Edwin Schaap heeft mij voor deze start-up benadert wegens mijn 15-jaar lange ervaring in de online recruitment sector. Na 13,5 jaar trouwe dienst als commercieel verantwoordelijke bij Monsterboard was het tijd voor een nieuwe uitdaging.
Waarom verlaat je een recruitmentgigant als Monsterboard voor SecondJob?
Het idee achter SecondJob sprak mij gewoon heel erg aan, omdat het nieuw is en zoveel potentie heeft. We vergroten niet alleen het bewustzijn rondom een andere kijk op werk, ook bereiken we een heel andere werkgroep dan reguliere platformen. Met oog op het deels oplossen van het arbeidstekort is dit super interessant!
Hoe lost SecondJob deels het arbeidstekort op?
Wij maken werk van onbenut arbeidspotentieel door een andere groep te bereiken. Mensen die al wel werken, maar meer uren willen maken. Op SecondJob vind je een tweede baan naast het opvoeden van kinderen, je studie of iets anders dat belangrijk voor je is, zoals zekerheid naast het opstarten van je onderneming. Als alle parttimers 10 uur meer gaat werken, dan lossen we in één klap een deel van het arbeidsprobleem op.
Wat maakt SecondJob anders als platform?
Ons platform is specifiek gericht op mensen die een tweede baan zoeken. Voor werkzoekenden is SecondJob het enige platform waarop je echt kunt filteren op beschikbaarheid, interesses, motivatie en drijfveren. Je kunt geen fulltime banen bij ons plaatsen; 24 uur is de max. Een tweede baan is ook vaak anders dan je eerste baan. We merken dat er vanuit specifieke filtering hele verrassende matches kunnen ontstaan.
Waarom is het belangrijk om anders te kunnen filteren op vacatures?
Het platform is zo ingericht dat jij op basis van jouw voorkeuren de juiste vacatures voor je neus krijgt. Naast opleidingsniveau en sector kun je denken aan beschikbaarheid, voorkeuren en drijfveren. Zo kun je filteren op het aantal uren per week dat je beschikbaar bent. Of dat nu ‘s ochtends, overdag, ‘s avonds, ‘s nachts, doordeweeks of in het weekend is. Dan heb je voorkeuren zoals binnen willen werken, in beweging zijn of voor mensen zorgen. Als drijfveer kun je o.a. aangeven om sociale contacten op te doen of jezelf te ontwikkelen in een andere richting.
Waarom is het zó nodig om op deze ontwikkeling in te spelen?
Het is een kwestie van meebewegen met de markt. Nieuwe generaties willen over het algemeen helemaal niet voor maar één werkgever werken. In 2021 zijn er volgens het CBS inmiddels 769.000 mensen die al een tweede baan hebben. Je merkt ook dat de werkzoekenden al verder zijn dan de werkgevers, omdat zij anders naar werk kijken. Zij willen gewoon zelf weten wanneer, hoeveel en waar ze werken. Alleen de ondernemingen lopen nog achter de feiten aan. Daarom hebben we onlangs de campagne voor werkgevers met lef gelanceerd.
Wat kun je vertellen over de campagne voor ‘Werkgevers met Lef’?
Er is eigenlijk geen sector waar er geen werk is. Toch is het voor bedrijven lastig om aan personeel te komen. Het oorspronkelijke idee achter SecondJob is daarom dat werkgevers op een andere manier gaan kijken naar de doelgroep. Werktijden, arbeidsomstandigheden en werkgeluk spelen een steeds grotere rol in het leven van de werknemer die keuze te over heeft. Veel mensen willen geen onregelmatige werktijden meer of kunnen ‘s ochtends niet meteen om half negen beginnen. Om als bedrijf toch werknemers aan te trekken helpt het om je dienstverlening aan te passen.
Heb je een voorbeeld van hoe een bedrijf haar dienstverlening aan kan passen?
Een tijdje terug sprak ik met een zorginstelling die, wat ze ook deden, niet voldoende handjes binnen kregen voor cruciale werkzaamheden. Gevolg hiervan was dat de bewoners van deze instelling slechts 3 keer per week gewassen konden worden.
Door anders te kijken naar het werk, hebben zij hun banen toegankelijk gemaakt voor ouders van naar schoolgaande kinderen. Door goed naar de doelgroep te kijken, en het werk hierop aan te passen, worden de bewoners nu iets later, maar wel dagelijks gewassen!
Dus het loont voor werknemers om te kijken hoe zij hun roosters en werkzaamheden aan kunnen passen zodat deze beter aansluiten bij de doelgroep?
Ja, dit is de ‘people first’-cultuur: het toegankelijker maken van werk voor werknemers. Dit zie je ook terug in het sollicitatieproces. Werkgevers leunen nog te star op de voorspellende waarde van een CV. Waarom niet eerst kijken naar vaardigheden en motivatie? Edwin zegt altijd: “Denk minder in vacatures en meer in capaciteit.” Hier komt baanbrekend werven ook vandaan, met zichtbaar resultaat. Werkgevers die hun sollicitatie proces vereenvoudigen, ontvangen veel meer kandidaten.
Waarom is onbenut arbeidspotentieel een probleem voor de arbeidskrapte?
Omdat uiteindelijk de hele economie op die manier stagneert. Ik zie met de huidige populatiegroei niet zo snel een andere oplossing dan de groep die meer kan werken aan het werk zetten. Je kunt ofwel mensen uit het buitenland halen óf je kunt kijken hoe je mensen in Nederland meer aan het werk krijgt.
Hoe groot is deze groep van onbenut arbeidspotentieel?
Bijna de helft van de beroepsbevolking (48%) werkt parttime. Zo’n 4.6 miljoen mensen, terwijl er dus een enorme krapte is op de arbeidsmarkt. Het CBS geeft aan dat er zo’n 500.000 mensen zijn die wel meer willen werken, maar hier niet uitkomen met hun huidige werkgever óf geen passend werk vinden. Dit nodigt uit anders naar werk te kijken en banen toegankelijker te maken voor mensen die een tweede baan zoeken. Of hier vraag naar is, is voor ons inmiddels geen vraag meer. We zijn eigenlijk pas net begonnen en hebben nu al een stabiel aantal bezoekers van 15.000 per week. Aan ons om dit aantal nog veel verder te laten groeien, maar daar hebben wij wel de Nederlandse werkgevers voor nodig.
Hoe kan het dat er zoveel parttimers in Nederland werken?
Nederland is veruit kampioen parttime werken. Volgens mij is het gewoon de welvaart. Als we niet konden eten, zouden we ook niet parttime gaan werken. Het is uiteraard goed dat we een toeslagensysteem hebben, maar je kunt toch nooit een regeling hebben die ervoor zorgt dat het niet loont om meer te gaan werken? Ook de overheid moet dus kijken hoe we ‘meer werken’ aantrekkelijker kunnen maken.