De voor- en nadelen van thuiswerken

geplaatst op 01 augustus 2022

Thuiswerken: het heeft zo zijn voor- en nadelen. Je staat bijvoorbeeld minder in de file, maar er wordt meer flexibiliteit van je vereist. Je eettafel functioneert opeens als werkplek, terwijl je tussendoor je was doet. Thuiswerken is onderdeel geworden van ‘het nieuwe werken’. Steeds meer mensen werken nu (fulltime of…

Inzicht

Thuiswerken: het heeft zo zijn voor- en nadelen. Je staat bijvoorbeeld minder in de file, maar er wordt meer flexibiliteit van je vereist. Je eettafel functioneert opeens als werkplek, terwijl je tussendoor je was doet. Thuiswerken is onderdeel geworden van ‘het nieuwe werken’. Steeds meer mensen werken nu (fulltime of gedeeltelijk) vanuit huis. We hebben daarom alle voor- en nadelen van veel thuiswerken voor je samengevat in deze blog. 

De voordelen

 • minder reistijd
  Of je normaal nu op de fiets, met het OV of met de auto naar kantoor gaat, het kost tijd. Door thuis te werken kun je deze tijd besparen en besteden aan andere nuttige bezigheden. En het scheelt natuurlijk ook de frustraties van files, vertragingen of het wachten voor een open brug.
 • thuiswerkers zijn vaak productiever
  Uit onderzoek blijkt dat mensen die thuiswerken zo’n 41% productiever zijn dan collega’s die op kantoor werken. Thuis kun je je vaak beter concentreren en ervaar je minder werkdruk. Dit heeft weer een positief effect op je gezondheid.
 • meer vrijheid
  Een pakketje laten bezorgen, de kinderen van school halen of een was draaien. Dat is allemaal een stuk makkelijker wanneer je vanuit huis werkt. Veel mensen ervaren dit als een stuk vrijheid die het gevoel vermindert dat ze continu in een spagaat zitten tussen werk en privé.

De nadelen

 • thuiswerken gaat alleen met een goede werkplek
  Op kantoor is er vaak meer benodigde apparatuur en materiaal beschikbaar dan thuis. Meestal is dat geen probleem maar om goed thuis te kunnen werken moet je wel zorgen voor een goed ingerichte werkplek. Denk aan een goede bureaustoel en tafel/bureau, een desktop computer of een laptop met aparte monitor, maar ook genoeg licht en een snelle internetverbinding zijn belangrijke voorwaarden om goed te kunnen thuiswerken.
 • werk en privé scheiden is moeilijker
  Wanneer is je werkdag nou voorbij als je vanuit huis werkt? En is het eigenlijk wel acceptabel om tussendoor boodschappen te gaan doen tijdens werktijd? Moet je die tijd dan compenseren door toch na het avondeten je mail even te checken? Praat hierover met je werkgever en maak afspraken zodat de verwachtingen voor beide partijen duidelijk zijn.
 • je hebt minder contact met collega’s
  Hoewel de een ook vanuit huis vrolijk met collega’s praat, verdwijnt de andere thuiswerker juist helemaal van de radar. Door veel thuis te werken bestaat de kans dat je je minder betrokken voelt bij het bedrijf en je team. Je loopt zelfs het risico geïsoleerd te raken. Het is daarom goed om minimaal 1 keer per week ook gewoon een hele dag op kantoor te werken.

Zou jij meer willen werken en lijkt het je prettig om dat vanuit huis te doen? Maak dan nu een profiel aan en vind de vacature die perfect aansluit op jouw wensen.

Artikel delen?