Creëer nieuwe kansen bij je huidige werkgever

geplaatst op 22 december 2022

Nieuw jaar, nieuwe functie! Werk jij op dit moment 8 tot 24 uur per week, maar wil je meer werken? Dan kun je natuurlijk aan je baas vragen of je jouw uren kunt uitbreiden. Maar er is ook een andere optie. Misschien raad je het al: waarom zoek je geen…

Carrièretips

Nieuw jaar, nieuwe functie! Werk jij op dit moment 8 tot 24 uur per week, maar wil je meer werken? Dan kun je natuurlijk aan je baas vragen of je jouw uren kunt uitbreiden. Maar er is ook een andere optie. Misschien raad je het al: waarom zoek je geen tweede baan? 😉

Dat kan bij een andere werkgever, maar je kunt ook onderzoeken of jij bij je huidige werkgever nog een andere rol in het bedrijf kunt vervullen. Waarschijnlijk heb je meer talent dan je denkt waar je nu niets mee doet. En het zou zomaar kunnen dat je werkgever ontzettend zit te springen om iemand met die skills. Er zijn een paar stappen die je kunt nemen om een kans te creëren op een tweede baan binnen jouw bedrijf:

Zorg dat je gezien wordt

Maak jezelf bekend en zichtbaar bij de collega’s en leidinggevenden waar je normaal minder contact mee hebt. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan bedrijfsevenementen of vrijwillig je hulp aan te bieden bij bepaalde projecten. Uiteraard alleen als dit je niet belemmert om consequent goed te blijven presteren in je huidige functie.

Waar ligt jouw meerwaarde?

Onderzoek op welke gebieden binnen het bedrijf jouw unieke vaardigheden en ervaring waardevol kunnen zijn. Als je ziet dat er behoefte is aan iemand met jouw vaardigheden en ervaring, laat dan je leidinggevende of HR-manager weten dat je ambitie hebt om je taken uit te breiden en geïnteresseerd bent in het verkennen van de extra mogelijkheden binnen het bedrijf.

Wie kan jou helpen verder te komen?

Gebruik je netwerk binnen het bedrijf om op de hoogte te blijven van bedrijfsnieuwtjes en -ontwikkelingen en over mogelijke vacatures. Laat de mensen in dat netwerk ook weten dat je open staat voor nieuwe uitdagingen en kansen als die zich voordoen. Dit kan je helpen om top of mind te blijven bij besluitvormers wanneer er mogelijkheden voor een tweede functie beschikbaar komen. 

Meer kennis maakt je interessanter

Ga pro-actief op zoek naar aanvullende trainingen of een opleiding die je kan helpen nieuwe vaardigheden op te bouwen of je expertise uit te breiden. Dit kan je waardevoller maken en je kansen vergroten om in aanmerking te komen voor een tweede functie binnen het bedrijf. Daarnaast is het leuk om nieuwe dingen te leren en maakt het je nóg gemotiveerder om die kennis op de juiste plek in te zetten.

Artikel delen?