Bewust van je talenten

geplaatst op 14 januari 2023

Als kind wist je het zeker: jij zou de baas van de wereld worden. Hoe? Dat was nog niet helemaal duidelijk. Misschien door de allerbeste voetballer te worden, de beste advocaat of door de allerbeste uitvinding te doen waardoor wereldhonger in een klap zou zijn opgelost. En? Is het gelukt?…

Inzicht

Als kind wist je het zeker: jij zou de baas van de wereld worden. Hoe? Dat was nog niet helemaal duidelijk. Misschien door de allerbeste voetballer te worden, de beste advocaat of door de allerbeste uitvinding te doen waardoor wereldhonger in een klap zou zijn opgelost. En? Is het gelukt? Of ben je gaandeweg je ambitie uit het oog verloren en iets heel anders gaan doen. Geen stress, je bent niet de enige. Maar wat wel een belangrijke vraag is: ben je iets gaan doen waar jouw unieke talenten volledig tot hun recht komen?

Iedereen even goed

Onze schoolsystemen zijn erop gericht om alle leerlingen in zo’n 12 jaar een vooraf bepaalde hoeveelheid kennis mee te geven. We leren lezen, schrijven en rekenen, een stukje geschiedenis en wat kennis over de wereld en misschien over onze economie. Er wordt verwacht dat we deze kennis en vaardigheden allemaal even goed eigen maken. We zijn tevreden wanneer onze kinderen voor alle vakken minimaal gemiddeld een 7 of 8 staan. Dat het eigenlijk niet helemaal realistisch is om te verwachten dat ieder kind overal talent voor heeft, is niet iets waar het vaak over gaat.

Meestal nog geen idee

Wanneer we een jaar of 17 zijn, moeten we ineens de belangrijke keus gaan maken ‘wat we later willen worden’. Sommige mensen weten dat meteen en maken direct de juiste keus. Maar verreweg de meeste mensen hebben eigenlijk geen idee wat ze precies willen en waar ze precies goed in zijn. Ze baseren hun keuze op wat ze op dat moment wel leuk lijkt en ontdekken pas of dat wel bij ze past wanneer ze een opleiding hebben gedaan en al een paar jaar aan het werk zijn. Blijkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dan is het nog maar de vraag of je de mogelijkheid hebt om alsnog een ander pad te kiezen.

Dat is eigenlijk ontzettend jammer want alleen als je iets doet waar je lol in hebt en waar je talent voor hebt, kun je echt succesvol zijn. Maar wat als je al jaren als verzekeringsagent werkt en pas dan ontdekt dat je eigenlijk schrijver wilde worden. Dit is een van de redenen dat wij zijn begonnen met het SecondJob-platform. Wij zien dat veel mensen onbenutte talenten hebben of wegkwijnen in een baan die ze geen voldoening geeft. Omdat we begrijpen dat niet iedereen in staat is om zomaar hun baan op te zeggen en iets anders te gaan doen, proberen wij onze kijk op werk te veranderen. Bijvoorbeeld door het nemen van een tweede baan.

Actiever, productiever en gelukkiger

Niet alleen levert dit extra geld op (wat we allemaal wel goed kunnen gebruiken in deze tijd), maar het bied je ook de kans iets te gaan doen waar je écht gelukkig van wordt. Om te ontdekken welke unieke talenten je bezit en die verder te ontwikkelen. Maar ook om uit de sleur te komen en nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je zult merken dat dit je altijd iets oplevert. Het maakt je actiever, productiever en gelukkiger. 

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je nu ineens 60 uur per week gaat werken, maar we willen je wel uitnodigen eens na te denken over de kansen die je nu onbenut laat. Hoe zou je leven eruit zien als je wat minder tijd zou steken in wat je denkt dat je moét doen en wat meer tijd aan wat je wíl doen? Wij brengen je graag in contact met werkgevers die je de kans willen geven te ontdekken waar je goed in bent en daar een carrière van te maken.

Nieuwsgierig? Bekijk dan eens welke banen wij voor je hebben klaargezet. Wie weet zit er iets tussen waardoor je alsnog de baas van jouw wereld kan worden.

Artikel delen?