Ben jij geknipt voor een tweede baan in de zorg?

geplaatst op 03 mei 2023

Ben jij altijd die schouder om op te steunen? Of help jij iemand die slecht ter been is met het oversteken van een drukke straat? Dan heb je er misschien ooit wel over nagedacht om een baan in de zorg te nemen. En dit kan veel beter bij je passen…

Inzicht

Ben jij altijd die schouder om op te steunen? Of help jij iemand die slecht ter been is met het oversteken van een drukke straat? Dan heb je er misschien ooit wel over nagedacht om een baan in de zorg te nemen. En dit kan veel beter bij je passen dan je denkt! Werken in de zorg kan namelijk zeer bevredigend zijn en biedt tal van mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hieronder vind je vijf persoonlijke eigenschappen die aantonen dat een tweede baan in de zorg wellicht veel voor jou kan betekenen.

Je wilt dat je werk voldoening biedt

Als jij voldoening haalt uit het helpen van anderen, dan kan een tweede baan in de zorg een geweldige optie voor je zijn. Werken in de zorg betekent dat je direct bijdraagt aan het welzijn van anderen. Je helpt met het redden van levens en je draagt bij het herstel van zieken. Ook biedt je sociaal contact voor mensen die dit wellicht niet krijgen. Dit kan zeer bevredigend zijn en je een gevoel van doel en vervulling geven; je krijgt er energie van. Werken in de zorg kan ook respect en bewondering opleveren van de samenleving, wat ook kan bijdragen aan een gevoel van voldoening.

Je bent altijd op zoek naar uitdaging

Een baan in de zorg kan zeer uitdagend zijn en vereist creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Als je graag uitgedaagd wordt en het leuk vindt om nieuwe vaardigheden te leren, dan kan een tweede baan in de zorg een geweldige optie voor je zijn. De zorg is een brede sector en zelfs binnen een functie heb je een grote variatie aan taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor zijn er altijd nieuwe dingen te leren. Ook zijn er altijd nieuwe uitdagingen om te overwinnen.

Je hebt een groot inlevingsvermogen

Daarnaast vereist werken in de zorg een hoge mate van empathie en medeleven voor anderen.  Als jij altijd klaarstaat voor je medemens en altijd oor heeft voor anderen; je luistert graag, wilt iedereen begrijpen en je kan jezelf in hun situatie verplaatsen, dan kan een baan in de zorg een waardevolle bijdrage zijn aan jouw (werkend) leven. Zorgmedewerkers moeten vaak beslissingen nemen, handelen of reageren in beladen situaties. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen hoe anderen zich voelen, hoe je het beste kunt reageren en hoe je hen kunt ondersteunen.

Je vindt respect superbelangrijk

Respectvol met anderen omgaan is een andere eigenschap die belangrijk is wanneer je in de zorg wil werken. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar de mensen die je verzorgt, hun families en collega’s, omdat je vaak te maken hebt met beladen situaties. Als je iemand bent die altijd respectvol is tegen je medemens, dan is een baan in de zorg wellicht iets voor jou.

Je vindt het fijn om je verder te ontwikkelen

De zorgsector biedt daarnaast veel mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Of je nu een starter bent, al jaren werkervaring hebt, of al in de zorg hebt gewerkt: je kunt je specialiseren in een bepaald vakgebied, je kennis en vaardigheden uitbreiden en ontwikkelen op een persoonlijk niveau. De sector is constant aan het veranderen en vernieuwen, waardoor er veel kansen zijn voor innovatie. Dit betekent dat er altijd ruimte is voor groei en ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Kortom, werken in de zorgsector kan zeer bevredigend zijn en biedt tal van mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling én je draagt direct bij aan de maatschappij. Als je op zoek bent naar meer voldoening in je werkend leven en je herkent jezelf in de bovenstaande karaktereigenschappen, dan is een tweede baan in de zorg misschien wel iets voor jou.

Maar wat als je geen medische achtergrond hebt? Geen probleem! Er zijn tal van functies in de zorg die geen medische achtergrond vereisen. Denk bijvoorbeeld aan functies in de thuiszorg, waarbij je mensen thuis helpt met hun dagelijkse activiteiten. Bekijk eens het aanbod op SecondJob.nl. 

Artikel delen?