Anders kijken naar werk biedt voordelen

geplaatst op 27 juni 2022

Waar werk jij het liefst? Thuis of op kantoor? Of een beetje van allebei? De manier waarop we ons privéleven en werkende leven met elkaar combineren, is sinds de coronacrisis behoorlijk veranderd. Waar dit eerst meestal strikt gescheiden was, loopt het nu vaak een beetje door elkaar. Dat biedt ook…

Trend

Waar werk jij het liefst? Thuis of op kantoor? Of een beetje van allebei? De manier waarop we ons privéleven en werkende leven met elkaar combineren, is sinds de coronacrisis behoorlijk veranderd. Waar dit eerst meestal strikt gescheiden was, loopt het nu vaak een beetje door elkaar. Dat biedt ook voordelen. We vertellen je daar meer over in dit artikel.

In de eerste maanden van de crisis, tussen maart en augustus, waren veel mensen nog angstig en onzeker. In spannende tijden houden we vast aan of zoeken we naar dingen die bekend zijn of veilig aanvoelen. Maar na die eerste periode begonnen mensen te wennen aan de nieuwe situatie. We werden flexibeler, verzonnen slimme manieren om privé en werk op één plek te combineren en flink wat mensen vonden het eigenlijk heel prettig om vanuit huis te werken.

Blijvende verandering op de werkvloer

Nu, twee jaar later, lijkt het leven eindelijk weer op het leven pré Corona. We gaan weer naar de bioscoop, mogen weer winkelen, uit eten en naar feestjes en festivals. Maar hoewel veel mensen ook weer grotendeels naar hun werk gaan, is daar toch een blijvende verandering zichtbaar. Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt dat 4 op de 10 mensen de mogelijkheid om flexibel te werken nu zien als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. En niet alleen flexibel wat betreft werkplek, maar ook qua werktijden. 

Gezondheid is kostbaar en belangrijker dan werk

Met name de zogenaamde Millennials en Generation Z verwachten van een werkgever dat hij een innovatieve en gezonde bedrijfscultuur aanbiedt waarin voldoende ruimte is voor de persoonlijke behoeftes van het individu. Kort gezegd: ze willen gezien worden als mens; niet als nummer. Ze vinden dat hun werkgever gedeeltelijk verantwoordelijkheid moet nemen voor hun welzijn. Zowel fysiek als mentaal. Ze beseffen dat hun gezondheid kostbaar is en prioriteit heeft over werk. En dat is een goed uitgangspunt. Want waarom zou je ongelukkig of zelfs ziek moeten worden van je werk?! Waarom zou je bang moeten zijn voor de reactie van je werkgever wanneer de opvang belt dat je kind ziek is? Waarom zou je niet een paar uur ‘s avonds mogen doorwerken om de dag daarna eerder te stoppen om je ouders te helpen met een lastige klus in huis?

Voordelen voor de werknemer én de werkgever

Voor de oudere generatie ondernemers en HR-managers is deze manier van denken best een omschakeling. Zij waren gewend ‘de baas’ te zijn. Zij betaalden hun werknemers en in ruil daarvoor verwachtten zij onvoorwaardelijke inzet. Een zieke medewerker was vooral kostbaar en lastig. Gelukkig groeit het aantal werkgevers met een andere, nieuwe kijk op werk met de dag. Die werkgevers beseffen dat investeren in het welzijn van hun mensen alleen maar voordelen biedt. Zowel voor hen als voor de werknemer. Zij verwachten niet dat iedere werknemer elke dag van 9 tot 5 wil werken, maar dat er ruimte moet zijn voor het flexibel indelen van werkuren of werken in deeltijd. Je moet per slot van rekening ook nog ruimte hebben om te kunnen leven. 

Vind een baan die past bij je leven

Door een (tweede) werkgever te zoeken die  snapt dat werken en leven niet strikt gescheiden hoeven te zijn en dat het soms overlapt, geef je jezelf de mogelijkheid om flexibel te werken én te leven. Dat geeft rust en energie tegelijk. Ben jij klaar voor die nieuw kijk op werk? Op SecondJob vind je de 2e baan die écht bij je past.

Artikel delen?