Zo schrijf je een vacature voor een functie van 8-16 uur

geplaatst op 20 september 2022

Een functie voor 8-16 uur in de week biedt soms andere voordelen dan een functie met een werkweek van 40 uur. Maar hoe communiceer en benadruk je dit in je vacaturetekst? We nemen een aantal tips en tricks met je door. Gefeliciteerd, jij hebt besloten dat je het beeld loslaat…

Trend

Een functie voor 8-16 uur in de week biedt soms andere voordelen dan een functie met een werkweek van 40 uur. Maar hoe communiceer en benadruk je dit in je vacaturetekst? We nemen een aantal tips en tricks met je door.

Gefeliciteerd, jij hebt besloten dat je het beeld loslaat dat je de race alleen kan winnen met een team van fulltimers. Je beseft dan waarschijnlijk ook dat je een parttimer niet kiest vanwege het aantal uren dat hij of zij beschikbaar is, maar vanwege de kwaliteiten die deze persoon meebrengt. Nu alleen die juiste persoon nog vinden. Je oude vacaturetekst voor een fulltimer is waarschijnlijk niet helemaal toegespitst op het aannemen van een parttimer. Welke elementen moet een vacaturetekst voor een functie van 8 tot 16 uur bevatten? Lees even verder.

1: You are welcome!

Veel mensen die ‘slechts’ 8 tot 16 uur beschikbaar zijn, worden niet uitgenodigd voor gesprekken met potentiële werkgevers. Laat zien dat jij anders bent. Dat jij weet dat meerwaarde niet in uren zit maar in talent en vaardigheden. Laat dit direct doorschemeren in de introductietekst van je vacature.

2: CV’s zijn zó 2016

Gooi jij vaak de motivatiebrief direct in de prullenbak en kijk je alleen naar het cv? Stop daar direct mee. Je neemt een mens aan; luister dus naar wat dat mens te vertellen heeft. Uit de motivatiebrief kun je vaak al een heel aardig beeld krijgen van de persoon en inschatten of die persoon past bij jullie bedrijf. Maak in de vacature duidelijk dat jullie selecteren op talent en motivatie en niet per sé op ervaring en opleiding.

3: Andere behoeftes, andere benefits

Gaan andere sollicitanten goed op een auto van de zaak, doorgroeimogelijkheden, snoepreisjes en een kantoor dat lijkt op een recreatiecentrum? Iemand die 8 tot 16 uur beschikbaar is, heeft vaak andere wensen. Die hebben te maken met de mogelijkheid om vanuit huis te werken, om uren flexibel in te delen of om (bij goed functioneren) een vast contract te krijgen voor een klein aantal uren per week. Denk eens na wat je hen kunt bieden.

4: Laat zien dat je investeert in de relatie

Dat klinkt misschien een beetje gek. Parttimers zijn echter gewend dat ze een beetje achtergesteld worden in vergelijking met de rest van het (fulltime) team. Maar met de juiste parttimers bereik je net zoveel en meer als met een handjevol adequate fulltimers. Ze zijn het dus écht de moeite waard om in te investeren. Laat in je vacature merken dat je bereid bent te investeren in hun ontwikkeling, graag met hen wilt sparren over de invulling van de vacature en dat ze een gewaardeerd onderdeel zullen zijn van het team. Deze houding zal je zeer aantrekkelijk maken voor werkzoekenden en geeft je een streepje voor op andere werkgevers.

Wil je meer weten over de voordelen die het aannemen van parttimers jouw bedrijf kan bieden? Neem dan contact met ons op.

Artikel delen?