Zo pak je personeelstekort organisatorisch aan

geplaatst op 08 september 2022

In talloze sectoren is het tekort aan personeel aan de orde van de dag. Vervelende gevolgen hiervan zijn tegenvallende bedrijfsresultaten, een hogere werkdruk voor huidig personeel en soms zelfs gedeeltelijke bedrijfssluiting. Als werkgever kun je dit probleem op organisatorisch niveau vaak toch gedeeltelijk tackelen. We nemen vijf mogelijkheden met je…

Inzicht

In talloze sectoren is het tekort aan personeel aan de orde van de dag. Vervelende gevolgen hiervan zijn tegenvallende bedrijfsresultaten, een hogere werkdruk voor huidig personeel en soms zelfs gedeeltelijke bedrijfssluiting. Als werkgever kun je dit probleem op organisatorisch niveau vaak toch gedeeltelijk tackelen. We nemen vijf mogelijkheden met je door!

1: Focus op het einddoel

Belangrijk is om het einddoel niet uit het oog te verliezen. Focus op wat echt belangrijk is. Stel jezelf een aantal vragen om duidelijk te krijgen wat je wilt bereiken met je bedrijf en wat je daarvoor nodig hebt. En wat betreft  personeel; kijk niet meer naar de losse functies, maar naar het totale team. Onderzoek welke vaardigheden en talenten je huidige mensen in huis hebben en hoe die inzetbaar zijn om samen het doel te bereiken. Kijk daarna welke vaardigheden je nog mist en ga  specifiek op zoek naar kandidaten die over die vaardigheden beschikken.

2: Vind de oplossing in jobcarving

Tijd voor een andere kijk op werk! Jobcarving, ook wel functiecreatie, is het opnieuw indelen van bestaand werk. Door één functie uit elkaar te trekken ontstaan er twee (of meer) nieuwe deelfuncties. Ondanks de overlapping kunnen deze functies nu specifiek door meerdere personen worden ingevuld. Je kunt dus  2 parttimers aannemen in plaats van  1 fulltimer voor de functie. Deze zijn waarschijnlijk een stuk makkelijker te vinden. Er zijn veel mensen beschikbaar voor 8-16 uur die nu vaak geen kans krijgen. Maak werk van onbenut arbeidspotentieel! Lees hier meer over jobcarving.

3: Ontwikkel je team met jobcrafting

Jobcrafting wil zeggen dat je jouw werknemers de ruimte geeft om meer initiatief te nemen en hun functie zelf te vormen of uit te breiden met andere taken. Deze vrijheid zorgt dat mensen vaak zelf meer verantwoordelijkheden op zich nemen. Vaak vinden zij hun werk ook leuker, interessanter en uitdagender. Zijn er bij toeval mensen in je team die hun takenpakket zouden willen uitbreiden? Mensen die eigenlijk niet meer zo gemotiveerd waren of al 5 jaar hetzelfde doen? Ga met hen in gesprek en ontdek welke ambities en vaardigheden ze hebben die je nog niet kende. Je zult ervan versteld staan hoe die nieuwe energie bergen werk verzet. Meer weten over jobcrafting? Lees hoe jobcrafting het verschil kan maken.

4: Richt processen efficiënter in

Door werk anders te organiseren, kun je ervoor zorgen dat er efficiënter gewerkt wordt. Een voordeel hiervan is dat je in de meeste gevallen minder of ander personeel nodig hebt. Waar kun je dan aan denken? Probeer wat minder te vergaderen. Maak plannen en stel doelen die op korte termijn haalbaar zijn. Automatiseer waar mogelijk met technologie zoals robots, software of kunstmatige intelligentie. Schrap onnodige administratie. Werk slimmer, niet harder. Je kunt écht meer werk verrichten in minder tijd!

5: Besteed taken (tijdelijk) uit

Als je niet genoeg mensen in huis hebt, kun je denken aan outsourcing. Er zijn genoeg agencies die jou binnen een bepaald vakgebied kunnen ontzorgen, of zelfs orde op zaken kunnen stellen. Besteed secundaire taken uit aan bijvoorbeeld een administratiekantoor en focus je met de mensen die je hebt op jullie kerntaak en doel. Het is misschien een laatste hulpmiddel, maar als het de truc doet, kun je het best een kans geven. 

Artikel delen?