Zo maak je jouw vacatures aantrekkelijker
geplaatst op 07 juli 2022
Heb jij meerdere vacatures die maar niet ingevuld worden? Zoek een manier om die functies aantrekkelijker te maken voor kandidaten. Dan staan ze ineens voor je in de rij. In dit artikel geven we je een paar handige tips. We leven in een tijd waarin het niet meer de werkgever…
Inzicht
Heb jij meerdere vacatures die maar niet ingevuld worden? Zoek een manier om die functies aantrekkelijker te maken voor kandidaten. Dan staan ze ineens voor je in de rij. In dit artikel geven we je een paar handige tips.
We leven in een tijd waarin het niet meer de werkgever is die bepaalt wie hij aanneemt, maar de werkzoekende die bepaalt voor welke werkgever hij wil werken. De rollen zijn dus omgedraaid en de werkgever moet nu zo ongeveer solliciteren bij de werkzoekende. En wanneer je gaat solliciteren doe je je best om een goede indruk te maken en de ander te overtuigen van je unieke kwaliteiten. Dat is in dit geval niet anders.
Tip 1: Val op met je vacaturetekst
Net als een sollicitant direct indruk wil maken met zijn cv, wil je als werkgever direct indruk maken met je vacaturetekst. En dan bedoelen we niet alleen door deze vol te proppen met allerlei aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook met de manier waarop de tekst geschreven is. Maak het leuk en persoonlijk. Laat zien dat jouw bedrijf niet op stijve en formele toon communiceert, maar van mens tot mens. Ben je daar zelf niet zo goed in, huur dan een professionele tekstschrijver om de juiste toon te vinden.
Tip 2: Bied bijzondere extra’s
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn altijd al een goede manier geweest om mensen aan te trekken, maar tegenwoordig is het essentieel om met mooie extra’s indruk te maken op potentiële medewerkers. Het beloven van borrels en personeelsfeestjes doen het nog altijd goed, maar tegenwoordig willen medewerkers in dat pakket ook terugzien dat je geeft om hun welzijn. Dat doe je bijvoorbeeld met het aanbieden van coaching, extra bijzonder verlofdagen voor mensen met kinderen, opleidingsbudget, een aanzienlijke korting op de sportschool en een vergoeding voor het inrichten van een goede thuiswerkplek.
Tip 3: Accepteer dat de huidige generatie anders naar werk kijkt
Voor iedere ondernemer die al een tijdje meeloopt is het even wennen. De generatie ‘niet lullen, maar poetsen’ heeft moeite met ‘jonkies die zeuren over hun persoonlijke welzijn, hun rechten en hun behoeften’. Millennials en Generation Z blijven een dagje thuis wanneer ze moe zijn. Ze willen niet beoordeeld worden op de hoeveelheid uren die ze werken, maar op resultaat. Ze geloven in gelijke rechten en waarderen geen grappen over sekse of geaardheid. Ze zijn ambitieus en willen zeker weten dat er ruimte is om door te groeien binnen de organisatie. Daar kun je als werkgever wat van vinden, maar als jij blijft vasthouden aan die oude waarden en normen, dan ga je een grote groep waardevolle professionals mislopen. Ga dus mee met de tijd en creëer een bedrijfscultuur die ingericht is op de nieuwe generatie werknemers.