Wie niet meebeweegt, gaat ten onder
geplaatst op 02 november 2022
Krapte op de arbeidsmarkt mede veroorzaakt door niet benutten van arbeidspotentieel
Edwin Schaap houdt van mensen. Dat is wat de oprichter van het platform SecondJob vertelt wanneer hem gevraagd wordt waarom hij al ruim 3 decennia in de HR- en uitzendbranche werkzaam is. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mensen en hun gedrag, hun keuzes. Ik wil graag weten waarom…
Nieuws
Edwin Schaap houdt van mensen. Dat is wat de oprichter van het platform SecondJob vertelt wanneer hem gevraagd wordt waarom hij al ruim 3 decennia in de HR- en uitzendbranche werkzaam is. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mensen en hun gedrag, hun keuzes. Ik wil graag weten waarom ze doen wat ze doen. Mensen kiezen niet voor de eerste de beste baan die ze tegenkomen. Ze zoeken naar iets dat bij ze past. En niet alleen het soort werk dat bij ze past, maar ook een bedrijf, een team en een cultuur waarin ze zich thuis voelen. Soms is die zoektocht best lastig. Ik vind het mooi om samen met hen te zoeken naar hun droombaan. Daarnaast wil ik werkgevers inspireren en helpen om slimmer te gaan werken. Bijvoorbeeld door innovatieve alternatieven te bieden voor hun traditionele werkprocessen.”
Een andere kijk op werk
De laatste jaren ziet Edwin een verschuiving in de manier waarop men naar werk kijkt. Waar vroeger de belangrijkste motivatie ‘brood op de plank’ was, vinden mensen het net zo belangrijk dat ze zich in hun werk kunnen ontwikkelen en de mogelijkheid hebben om door te groeien. Sommige mensen kiezen bewust voor een werkgever die op een duurzame en milieuvriendelijke manier zijn bedrijf runt. En zelfs ‘gelukkig zijn’ is steeds vaker een beslissingsfactor. Het is al bijna niet meer bijzonder om een vacature voor ‘Happiness Officer’ of ‘Manager Werkgeluk’ tegen te komen. Deze bedrijven kijken niet alleen maar naar productie en resultaat, maar ook naar processen en persoonlijke beleving.
Niet lullen, maar poetsen
Helaas gaat niet iedere werkgever zo snel mee in die nieuwe mindset. Veel traditionele ondernemers hangen nog steeds het geloof van ‘Niet lullen, maar poetsen’ aan. Zij zien werknemers als het menselijke equivalent van een hamer of een lopende band; een gereedschap dat moet doen waarvoor het in huis is gehaald. Het welzijn van dat gereedschap is totaal niet van belang. Edwin vindt dat deze manier van denken inmiddels echt achterhaald is en wil werkgevers bewust maken van het risico dat zij lopen als zij zich niet aanpassen aan de huidige maatstaf.
De werknemer is nu de baas
“De rollen zijn omgedraaid.” zegt hij, “De werknemer is nu degene die bepaalt. Als je daar als werkgever niet in meegaat, zal je uiteindelijk gegarandeerd ten onder gaan. Niet alleen omdat de generaties van nu niet meer voor je willen werken, maar ook omdat die traditionele manier van werken niet meer aansluit bij het zogenaamde nieuwe werken. Het nieuwe werken gaat uit van flexibiliteit, werken op afstand en aandacht voor medewerkerswelzijn en een goede werk/privébalans. Door star te blijven inzetten op een team van fulltime medewerkers die 30 jaar in dienst blijven, gaat je bedrijfsvoering uiteindelijk volledig vastlopen. Dat kan zomaar het einde van je bedrijf betekenen.”
Jobcarving zet het mes in de traditionele functieomschrijving
Er is dus een nieuwe manier van denken nodig om de nieuwe manier van werken te faciliteren. Dat betekent niet dat je wekelijks met al je personeel rond het kampvuur ‘Kumbaya’ moet gaan zingen, maar wel dat je gaat kijken naar wat je personeel nodig heeft om ‘happy & healthy’ te blijven. Daarnaast moet je de functies binnen je bedrijf eens kritisch onder de loep nemen om te kijken of de invulling hiervan niet een stuk flexibeler kan. Dat noemen we ‘job carven’. Dus niet een functie domweg doormidden hakken en twee deeltijd-mensen inzetten, maar de functie opdelen in specifieke taken en die koppelen aan een specifiek talent.
Neem bijvoorbeeld een boekhouder. Die functie bestaat uit een deel financiële analyse en voor een deel uit uitvoerende werkzaamheden. Als je daar bij stilstaat lijkt het ineens vrij logisch dat dit twee verschillende talenten vergt: analytisch kunnen denken enerzijds en secuur en geconcentreerd kunnen uitvoeren anderzijds. Door voor deze functie twee verschillende mensen aan te nemen, maak je gebruik van ieders unieke talenten en zal de kans op een succesvolle boekhouding in jouw bedrijf een stuk groter worden. Oh, en mocht een van beiden onverhoopt ziek worden, dan hoef je niet bang te zijn dat de boekhouding volledig stil komt te liggen. De twee medewerkers hebben er ook baat bij want door de gedeelde baan houden zij tijd over voor een gezinsleven, vrijetijdsbesteding of voor een tweede baan waarin ze weer totaal andere talenten benutten.
SecondJob; voor hen die buiten de lijntjes kijken
Dat brengt ons bij het ontstaan van SecondJob. Edwin wil bovenal duidelijk maken dat dit niet wéér een jobboard is, maar een platform waar werknemers en werkgevers die bereid zijn een beetje buiten de huidige lijntjes te kijken, elkaar kunnen ontmoeten. “Op dit moment hebben veel werkgevers vacatures uitstaan waar maar geen passende kandidaat voor te vinden is. Tegelijk zijn er in Nederland meer dan een miljoen mensen waarvan het arbeidspotentieel onbenut blijft. Dit heeft niks te maken met hun wil om te werken, maar vooral door het feit dat ze om een of andere reden niet fulltime ingezet kunnen of willen worden.” legt Edwin uit.
“Dan zijn er ook nog heel veel mensen die door de huidige inflatie financieel niet rondkomen. Zij willen graag meer werken, maar vaak is dat bij hun huidige werkgever niet mogelijk. Voor deze mensen is een tweede baan een uitkomst. Niet alleen financieel, maar ook om hun vaardigheden verder te ontwikkelen of te onderzoeken wat voor soorten werk ze leuk vinden. Zo kan een boekhouder die de hele dag binnen zit, ook werken als fietskoerier en genieten van de beweging en de buitenlucht. De leerkracht kan naast zijn of haar werk, ook nog een aantal uren aan de slag als sportinstructeur. Een moeder kan tijdens schooltijden werken als laborant”
Door de traditionele kijk op werk los te laten en je blikveld te verruimen, gaat er voor zowel werkgever als werknemer een wereld van mogelijkheden open. Edwin wil deze mensen op dat moment bij elkaar brengen. Zo kunnen ze het gesprek met elkaar aangaan en daarin focussen op wat er wél kan in plaats van stuk te lopen op de beschikbaarheid voor een exact aantal uren.
Voor iedereen die wil bijdragen aan een revolutie
Het doel dat Edwin wil bereiken is een samenleving waarin werken voor iedereen leuk en bereikbaar is. Dat werkgevers en werknemers elkaar waarderen om hun zakelijke én persoonlijke kwaliteiten. Dat succes iets is waarvoor je niet fulltime bij één baas hoeft te werken en elk jaar promotie moet maken. Dat vraag en aanbod niet altijd betekent dat één persoon perfect aansluit op één vacature. SecondJob is een handvat voor iedereen die onderdeel wil zijn van een revolutionair nieuwe manier van werken.