Werken in de zorg moet weer leuk worden
geplaatst op 03 mei 2023
In Nederland hebben we te maken met een vergrijzende maatschappij. Er zijn meer ouderen dan jongeren. Tegelijkertijd zijn er steeds minder jongeren geïnteresseerd in een baan in de zorg. Deels is dit terug te leiden naar het negatieve imago dat de zorg als werkgever heeft verkregen. Werk in de zorg…
Inzicht
In Nederland hebben we te maken met een vergrijzende maatschappij. Er zijn meer ouderen dan jongeren. Tegelijkertijd zijn er steeds minder jongeren geïnteresseerd in een baan in de zorg. Deels is dit terug te leiden naar het negatieve imago dat de zorg als werkgever heeft verkregen. Werk in de zorg wordt niet meer gezien als een betekenisvolle baan voor jezelf én maatschappij, maar als vies werk waarbij je alleen maar nachtdiensten draait. Het is tijd om hier iets aan te doen. Er zijn namelijk genoeg mensen die al een deeltijdbaan hebben, maar toch op zoek zijn naar een tweede baan die hen meer biedt dan alleen een inkomen. Voor hen is zingeving de belangrijkste motivatie. Maar natuurlijk moet je dan wel zorgen dat zij het werken in de zorg ook echt positief gaan ervaren.
Hoge werkdruk
Het negatieve imago van de zorg als werkgever is deels te danken aan de hoge werkdruk. Werken in de zorg staat bekend als een stressvolle baan met veel overuren. De hoge werkdruk heeft effect op de beleving van werken in de zorg; vooral op de mentale gezondheid van de zorgmedewerkers en de motivatie om in de zorg te gaan werken. Door meer mensen in zetten die kortere diensten draaien, pak je dat probleem aan. Daarbij is het niet het doel om de werkdruk volledig weg te nemen, maar enkel te verlichten. Een hoge werkdruk is namelijk niet altijd negatief. Veel mensen vinden een hoge werkdruk aangenaam. Op deze manier gaat de tijd sneller, hebben ze minder tijd om na te denken en blijven ze bezig. Het doel is om de werkdruk dusdanig te verlichten dat deze weer als positief ervaren kan worden.
Taken verdelen
Werk in de zorg houdt nooit op. De hoeveelheid taken en verantwoordelijkheden die zorgmedewerkers dragen is groot. De inzet van parttimers heeft invloed op de hoeveelheid taken die elke zorgmedewerker moet uitvoeren. Hierom kunnen ze helpen bij het verlichten van de werkdruk. Parttimers kunnen eenvoudige taken overnemen, of overige medewerkers assisteren op plekken waar nodig en mogelijk. Op deze manier kan de hoeveelheid werk en verantwoordelijkheid over meer medewerkers worden verdeeld. Als die parttimer ook een tweede baan heeft in een andere branche, kan hij of zij die kennis meenemen naar jouw organisatie. Jullie kunnen daar weer van leren.
Betrokkenheid en waardering
Sommige werkgevers zien hun medewerkers vooral als ‘handjes’ of ‘personeel’. Zeker in de zorg is die houding funest voor een positieve werkbeleving en motivatie van je mensen. Jullie organisatie en de kwaliteit van jullie zorg gaat erop vooruit wanneer iedere individuele medewerker zich, gezien, gehoord, betrokken en gewaardeerd voelt. Het is dus belangrijk om buiten het werk om, ook tijd en energie te investeren in het team an sich. Doe wat leuks, knoop gesprekken aan, luister, stel vragen, check regelmatig in om te polsen of ze het naar hun zin hebben. Laat ze merken dat ieder van hen gewaardeerd wordt. Zorg dat jullie team gaat samenwerken als een grote familie van mensen die niet het gevoel hebben dat ze voor jou moéten werken, maar voor jou wíllen werken.
Contact met de patiënt
Door meer mensen in te zetten, is er ook meer tijd voor de patiënten. Een motivatie om in de zorg te gaan werken is het contact met de patiënten; je biedt zorg, creëert zingeving in je werk en betekenis voor je medemens. Voor veel mensen is dit de belangrijkste motivatie om te kiezen voor een baan in de zorg. Ze zijn er voor hun patiënten en halen hier voldoening uit. Dit is niet alleen in de vorm van de directe zorg, maar ook in de vorm van een praatje wanneer het even niet goed gaat. Echter, door het tekort aan medewerkers is dit aspect van de baan afgenomen. Er is simpelweg geen tijd meer voor. Hierdoor zijn zorgmedewerkers niet meer in de gelegenheid om er te zijn voor hun patiënten zoals ze dat zouden willen. Ook bouwen ze geen connectie op met hun patiënten. Hierdoor is werken in de zorg minder betekenisvol dan voorheen.
Ambassadeurs van het vak
Het verlagen van de werkdruk en het bieden van een leuke baan met betekenis is de sleutel tot het verbeteren van het imago van de zorg als werkgever. Je medewerkers blijven gezonder, voelen zich gewaardeerd, ervaren voldoening en zullen zich vervolgens positief uitspreken over hun werk bij hun vrienden, familie en kennissen. Je medewerkers fungeren als ambassadeurs van het vak en jouw organisatie. Door de werkervaring van jouw medewerkers positief te beïnvloeden, beïnvloed je ook de mening van de maatschappij.
Zie jij de voordelen van het inzetten van parttimers met een tweede baan in jouw organisatie? Schrijf dan je eerste vacature op SecondJob.nl