Waar zit dat onbenut arbeidspotentieel toch?

geplaatst op 18 november 2022

Er is helemaal geen personeelstekort! Wist jij dat er maar liefst 500.000 mensen op zoek zijn naar meer werk? Waarom vind jij ze dan niet? Niet voor niets vallen die mensen onder de noemer ‘onbenut arbeidspotentieel’. Misschien komt het door de manier waarop je je vacatures aanbiedt, het aantal uren…

Inzicht

Er is helemaal geen personeelstekort! Wist jij dat er maar liefst 500.000 mensen op zoek zijn naar meer werk? Waarom vind jij ze dan niet? Niet voor niets vallen die mensen onder de noemer ‘onbenut arbeidspotentieel’. Misschien komt het door de manier waarop je je vacatures aanbiedt, het aantal uren dat je eist of het kanaal dat je kiest om mensen te vinden. Het kan anders.

Doe het anders. Ga ook baanbrekend werven

Volgens de traditionele manier van werven, zoeken we nieuw personeel door een vacature te plaatsen op een jobboard en dan te wachten tot de perfecte kandidaat met het perfecte cv zich aandient. Zeker in de huidige tijd is dat een vrijwel zinloze werkwijze. Daarom daagt SecondJob werkgevers uit om baanbrekend te gaan werven. Want de kans bestaat dat jouw ideale kandidaat al bij je in dienst is en graag zijn of haar uren en verantwoordelijkheden wil uitbreiden. Of dat je buurvrouw over talenten beschikt die naadloos aansluiten op jouw openstaande functie, maar dat ze maar 5 uur per dag beschikbaar is voor werk. Door je kijk op werk en talent te veranderen, zie je ineens allerlei nieuwe interessante mogelijkheden.

Een nieuwe manier om vacatures uit te zetten en op te vullen

Daarnaast kun je ook je wervingsprocedure aanpassen om mensen te ontdekken die normaal buiten je radar zouden vallen. Zo kun je een vacaturetekst aanpassen waardoor deze aantrekkelijker wordt voor mensen die minder uren beschikbaar zijn of om andere redenen normaal niet op jouw vacature zouden reageren. Hoe je dat doet, lees je in dit blog. Een andere mogelijkheid is om te gaan jobcarven. Dat houdt in dat je een functie opsplitst in verschillende segmenten op basis van een specifieke vaardigheid. Gaat het bijvoorbeeld om een functie van een boekhouder, dan kun je die opsplitsen in een analytisch deel (het interpreteren van data), een administratief deel (het verwerken van data in rapportages) en een uitvoerend deel (het implementeren van data in het bedrijfsproces). Door de functie te verdelen onder meerdere mensen voor ongeveer 12 tot 16 uur per week, heb je uiteindelijk volledige capaciteit. Daarnaast is de kans op problemen als een van hen uitvalt een stuk kleiner.

Misschien zit de juiste kandidaat al op je te wachten…binnen je eigen bedrijf

Tot slot zul je actief buiten de gebaande paden moeten gaan zoeken. Dus niet meer je vacature op drie traditionele jobboards plaatsen en dan met de armen over elkaar gaan afwachten, maar persoonlijk op zoek gaan naar mensen en het gesprek met hen aangaan. Dat kan allereerst binnen je eigen organisatie. Ga eens praten met je mensen en ontdek wie er openstaat voor extra uren in een andere functie. Je kent deze mensen al dus je weet waarschijnlijk precies of zij over eigenschappen beschikken die goed passen binnen de openstaande functie. Weet je dat niet, dan wordt het hoog tijd om dat te gaan ontdekken. Heeft een werknemer een bepaalde ambitie? Geef hem of haar dan eens een kans om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. 

Andere kanalen en natuurlijk SecondJob

Natuurlijk kun je ook zoeken binnen je persoonlijke netwerk, via social media, een (online) advertentie of natuurlijk op SecondJob. Hier vind je namelijk de profielen van duizenden kandidaten die op zoek zijn naar een tweede baan. En dit zijn dus preciés de mensen die jouw capaciteitsprobleem kunnen oplossen, maar die vanwege hun beperkte beschikbaarheid vaak geen kans krijgen. Onbenutte capaciteit, onbenut talent, onbenut potentieel. Maak daar vandaag nog een einde aan en ga met hen in gesprek. Meer weten? Neem contact met ons op.

Artikel delen?