Uitdagend, dat uitdagen van personeel
geplaatst op 14 februari 2023
Ondanks dat werkzoekenden op SecondJob een nieuwe baan vinden, is het behouden van goed personeel minstens net zo belangrijk voor je bedrijf als de aanwas van nieuwe mensen. Behoud zorgt er natuurlijk voor dat je geen nieuwe vacatures hoeft te vervullen, maar het is ook heel belangrijk om de cultuur…
Inzicht
Ondanks dat werkzoekenden op SecondJob een nieuwe baan vinden, is het behouden van goed personeel minstens net zo belangrijk voor je bedrijf als de aanwas van nieuwe mensen. Behoud zorgt er natuurlijk voor dat je geen nieuwe vacatures hoeft te vervullen, maar het is ook heel belangrijk om de cultuur van je bedrijf mee te waarborgen. Je huidige mensen weten immers hoe het werkt binnen je bedrijf.
Om medewerkers te binden kan je natuurlijk allerlei trucjes uit de kast halen, van bonussen en feestjes tot goodies. Maar werkgeluk is voor veel mensen een goede reden om ergens lang te werken. Een belangrijk onderdeel van werkgeluk is uitdaging. Want zonder uitdaging slaat verveling toe dan kan het zo zijn dat een werknemer op zoek gaat naar een uitdagendere functie. Benieuwd of en hoe je je medewerkers voldoende uitdaagt? Lees dan verder!
Wat is uitdaging?
Uitdaging is voor iedereen anders. Meest voor de hand liggend is intellectuele uitdaging die je werknemers dwingt meer na te denken. Maar uitdaging kan ook zitten in het coachen van anderen of het zoeken van zingeving in het werk. Waar iemand het meest waarde aan hecht, is heel persoonlijk en kan ook nog per levensfase verschillen. Toch is een ding zeker: bijna iedere werknemer heeft een soort van uitdaging nodig.
Signaleren
Voordat je nu al je medewerkers extra gaat uitdagen, is het belangrijk om eerst te kijken wie daar op welk moment behoefte aan hebben. Sommigen voelen zich misschien al ontzettend uitgedaagd. Of worden privé uitgedaagd, bijvoorbeeld door de komst van een kind, en vinden dat nu genoeg. Je kunt kijken de naar volgende signalen:
- Medewerkers die veel routinematige werkzaamheden doen, zijn vaak sneller verveeld
- Werknemers die een nieuwe levensfase ingaan, zijn vaak ook op zoek naar een verandering in hun werk
- Vaste medewerkers die al langere tijd in dezelfde functie werken, kunnen toe zijn aan iets nieuws
Bore-out versus burn-out
Wordt een medewerker lange tijd niet uitgedaagd? Dan heb je kans dat hij of zij een bore-out krijgt. Ondanks dat de symptomen kunnen lijken op die van een burn-out, is het een heel verschillende situatie. Waar iemand in een burn-out te veel hooi op de vork heeft genomen, krijgen mensen met een bore-out juist stress omdat ze zo weinig te doen hebben op hun werk, hun werk saai vinden of zichzelf het werk niet voor een langere tijd zien doen. Mensen die bijna een burn-out hebben, wil je juist niet nog méér uitdagen, terwijl je dat bij een bore-out natuurlijk wel wilt doen. Een belangrijk verschil dus!
Communiceren
Welke uitdaging jouw medewerker nodig heeft, ontdek je maar op één manier: door te communiceren. Vraag bijvoorbeeld wat iemands ambities zijn, waar diegene heen wil groeien en waar interesses liggen. Vaak is dit geen gesprek dat je even gauw bij het koffiezetapparaat voert. Kondig bij medewerkers aan dat je hierover wilt praten. Vraag hen hierover na te denken. En ga vervolgens ook met een eigen visie het gesprek in. Waar denk jij dat deze persoon in kan groeien? Misschien mis je expertise op een gebied waar deze werknemer zich dolgraag in wil verdiepen. Door hierover te praten, wordt er een ontwikkelpad duidelijk.
Doelen stellen
Hebben jullie een pad uitgestippeld? Dan is het belangrijk om dit concreet te maken en vast te leggen. Formuleer samen doelstellingen en maak deze waar mogelijk meetbaar. Wanneer moet het doel bereikt zijn? Welke stappen moeten hiertoe gezet worden? Ook hier kan je je medewerkers al uitdagen; laat hen met een plan komen om het doel te bereiken. Je kunt het ook hebben over het moment dat doelen behaald worden. Wat staat daar tegenover? Dat hoeft niet per se een salarisverhoging te zijn. Het kan ook zo zijn dat een persoon daarna een project mag starten met die nieuwe kennis, of daar binnen de organisatie trainingen over mag geven.
Faciliteren
Ontwikkelen gaat niet vanzelf. Daar is tijd en vaak ook geld voor nodig; bijvoorbeeld om een cursus te volgen. Het is dus een investering in je medewerkers. Maar als daardoor iemand langer in dienst blijft én beter presteert op de werkvloer, is het een simpele rekensom die uitwijst dat de investering zich terug zal verdienen. Leuke tip: koppel collega’s met soortgelijke doelen aan elkaar, zodat ze elkaar kunnen helpen en motiveren. Win win!
Uitdaging met een tweede baan
Soms is een medewerker op zoek naar een uitdaging die jij moeilijk kunt bieden. Bijvoorbeeld als hij of zij bij een commercieel bedrijf werkt maar heel graag veel tijd wil besteden om anderen die dat nodig hebben te helpen. Of wanneer iemand graag een andere branche wil ontdekken. Dan kan een tweede baan een uitkomst zijn. Hier kan iemand zich namelijk in een heel ander bedrijf ontwikkelen. Dan is de functie bij jou de stabiele baan die rust geeft of voor het inkomen zorgt. Ook dat een een goede basis voor een lange samenwerking.
Ook interessant; draai deze gedachte eens om. Welke klussen heb jij liggen die voor iemand een uitdagende (parttime) functie kan vormen? En welke eigenschappen heeft die nieuwe collega nodig? Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over Jobcarving.