Tweede baan maar zeker geen tweede keus!

geplaatst op 03 februari 2022

Een werknemer met twee banen is niet minder gemotiveerd of productief.

Een werknemer met twee banen is niet minder gemotiveerd of productief. Zou jij een sollicitant aannemen die ook al parttime voor een ander werkt? Veel werkgevers zijn hier niet zo happig op omdat ze denken dat die werknemer deze baan minder serieus gaat nemen. Terwijl in de praktijk blijkt dat…

Inzicht

Een werknemer met twee banen is niet minder gemotiveerd of productief.

Zou jij een sollicitant aannemen die ook al parttime voor een ander werkt? Veel werkgevers zijn hier niet zo happig op omdat ze denken dat die werknemer deze baan minder serieus gaat nemen. Terwijl in de praktijk blijkt dat het tegenovergestelde waar is. In dit artikel lees je waarom werknemers met twee banen enorm gemotiveerd en productief zijn.

De gedachte dat je als werkgever tweede keus bent wanneer een werknemer ook elders een baan heeft is begrijpelijk maar niet juist. De reden dat steeds meer mensen een tweede baan nemen is namelijk niet alleen omdat ze wat extra geld willen en het ze niet kan schelen hoe ze dat doen. Een veel belangrijkere motivatie is namelijk dat zo’n werknemer zijn kennis en vaardigheden wil uitbreiden. Soms omdat ze een carrièreswitch overwegen en soms omdat ze zichzelf gewoon verder willen ontwikkelen en uitdagen.

In beide gevallen heb je daar als werkgever baat bij. Wanneer iemand een carrièreswitch overweegt en bij jou aanklopt om werkervaring op te doen, is deze sollicitant enorm gemotiveerd om van jou te leren. Hoe fijn is het om te weten dat er iemand op jouw werkvloer rondloopt die alles wil weten over jouw vakgebied. Wanneer je tijd en energie in die persoon investeert, bestaat de kans dat hij of zij uiteindelijk zelfs fulltime voor je aan de slag wil.

Ook de motivatie om bestaande vaardigheden uit te breiden en nieuwe ervaringen en kennis op te doen werkt in jouw voordeel. Het feit dat dit parttime gebeurt is daarin geen belemmering. Een werknemer die bewust deze keuze maakt heeft er zin in om aan de slag te gaan. De energie die zo iemand meebrengt zet zich om in een hoge productiviteit waar menig fulltimer nog een puntje aan kan zuigen.

Natuurlijk is het slim om met een parttime medewerker die ook nog een andere baan heeft, goede afspraken te maken. Wat verwachten jullie van elkaar en wat zijn de doelstellingen op korte en lange termijn van deze samenwerking? Als je dit duidelijk communiceert en vastlegt weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kunnen jullie je beiden verheugen op een prettige en hopelijk langdurige samenwerking.

Artikel delen?