SecondJob ziet de toekomst zonnig in

geplaatst op 26 oktober 2022

Het was heel vroeg in de ochtend. Edwin Schaap lag in bed zijn mails te checken en ondertussen naar de radio te luisteren. Er werd gesproken over ‘onbenut arbeidspotentieel’. Hij hoorde dat er in Nederland bijna een half miljoen mensen meer willen werken, maar niet aan de bak komen. Bijvoorbeeld…

Inzicht

Het was heel vroeg in de ochtend. Edwin Schaap lag in bed zijn mails te checken en ondertussen naar de radio te luisteren. Er werd gesproken over ‘onbenut arbeidspotentieel’. Hij hoorde dat er in Nederland bijna een half miljoen mensen meer willen werken, maar niet aan de bak komen. Bijvoorbeeld doordat ze bij hun huidige werkgever hun uren niet kunnen uitbreiden. Edwin kon zijn oren niet geloven. Overal om hem heen ging het over personeelstekorten en hier waren een half miljoen oplossingen voor dat probleem waar niemand gebruik van maakte.

Dit was het moment waarop het idee voor het platform SecondJob ontstond. Edwin is namelijk iemand die denkt in oplossingen en innovaties en daarnaast niet bang is om tegen conservatieve systemen te schoppen. Hij besefte dat veel werkgevers altijd hetzelfde recept aanhouden als het gaat over werving/recruitment. En dat er, om het personeelstekort op te lossen, een totaal nieuwe kijk op werk nodig is. Dit vergt lef. Zodoende zoekt SecondJob ondernemers die niet bang zijn om te pionieren. Die bereid zijn het anders te doen en zo het pad te banen voor de rest. 

Wat moet er dan precies anders?

Om te beginnen moeten werkgevers stoppen met kijken naar functies en uren. De gedachte dat je voor iedere functie een specifiek ‘poppetje’ moet hebben dat tussen de 36 en 40 uur op zijn of haar plek zit, is achterhaald. Ook de gedachte aan ‘personeel’ is eigenlijk niet meer van deze tijd. Kijk eens kritisch naar je bedrijf en vraag jezelf af wat je nodig hebt. Niet in de zin van: 5 administratief medewerkers, 12 heftruckchauffeurs en een office manager, maar in specifieke vaardigheden. Dus bijvoorbeeld: mensen die cijfermatig en analytisch sterk zijn en mensen die een aanpakkersmentaliteit hebben en snel kunnen schakelen tussen verschillende taken. Op het moment dat je zo denkt, heb je al een flinke stap de goede kant op gezet. Je denkt dan aan mensen.

Onderzoek vervolgens hoe jullie als team efficiënter kunnen werken. In bijna ieder bedrijf wordt er te veel en te lang vergaderd. Kun je die tijd niet veel beter gebruiken? Overleg alleen wanneer dat noodzakelijk is, hou het kort en doelgericht. Zo zijn er vast een hoop andere werkzaamheden die slimmer kunnen worden ingericht of misschien wel helemaal overbodig blijken.

Wat levert het op?

Veel meer dan je misschien zou denken. Allereerst vinden mensen het fijn om ook zo behandeld te worden; als mens. Stuk voor stuk zijn het unieke individuen met unieke kwaliteiten.  Door hen de vrijheid te geven zich te ontwikkelen, zullen zij automatisch harder en effectiever gaan werken. Het daagt ze uit om hun talenten in te zetten en uit te breiden. Dit maakt hen zelfredzamer en gelukkiger. Ook vergroot het hun loyaliteit naar jou als werkgever en verlaagt de kans op uitval door ziekte en verloop. 

Veel werkgevers zitten niet te wachten op werknemers met zogenaamde ‘nevenwerkzaamheden, maar in de praktijk blijkt het juist slim om werknemers te stimuleren een tweede baan te nemen. Een parttime werknemer met een tweede baan neemt daaruit skills mee die ook voor jouw organisatie voordelig kunnen zijn. En de uren die ze doorbrengen bij die andere werkgever, dragen ook nog eens bij aan het oplossen van dat zogenaamde personeelsprobleem. 

Een oplossing waarbij iedereen wint

SecondJob biedt een platform waar werkgevers en werkzoekenden met visie elkaar kunnen ontmoeten en ontdekken hoe ze elkaar kunnen versterken. Het biedt dus een oplossing waarbij iedereen wint. Wij geloven dat, wanneer werkend Nederland de SecondJob-gedachte en -werkwijze zou omarmen, de toekomst op de arbeidsmarkt een stuk zonniger wordt.  Heb jij het lef om de uitdaging aan te gaan? Neem de eerste stap en ga met ons in gesprek. 

Artikel delen?