Maak nuttig gebruik van onbenut arbeidspotentieel

geplaatst op 09 juni 2022

In Nederland is er sprake van een groot ‘onbenut arbeidspotentieel’. Een term die nogal wat vragen oproept. Wat is ‘onbenut arbeidspotentieel’ nu precies en welk voordeel kan het jou en je bedrijf bieden? Lees er alles over in dit artikel. Meer dan een miljoen mensen willen werken Het lijkt vreemd…

Inzicht

In Nederland is er sprake van een groot ‘onbenut arbeidspotentieel’. Een term die nogal wat vragen oproept. Wat is ‘onbenut arbeidspotentieel’ nu precies en welk voordeel kan het jou en je bedrijf bieden? Lees er alles over in dit artikel.

Meer dan een miljoen mensen willen werken

Het lijkt vreemd want we worden overspoeld met berichten over vacatures die maandenlang openstaan en bedrijven die hun deuren moeten sluiten of diensten moeten stilleggen door personeelstekort. Toch zijn er 1,2 miljoen mensen in Nederland die kunnen werken, willen werken, maar niet aan de bak komen. Die mensen vallen onder de noemer ‘onbenut arbeidspotentieel’. 

Beperkt beschikbaar, beperkte kansen

Een deel van deze mensen vindt geen baan omdat zij een beperking hebben of op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Voor hen is het moeilijk een baan te vinden die aansluit op hun persoonlijke behoeften. Maar daarnaast is er ook een groep mensen (ongeveer 600.000!) die de boot missen doordat ze beperkt beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ook thuis voor hun kinderen zorgen, een kleine onderneming runnen of een parttime baan hebben bij een andere werkgever zonder de mogelijkheid hun uren uit te breiden..

Op zoek naar alternatieve oplossingen

Zij zouden graag de uren die ze naast die taken over hebben, inzetten voor een (andere) werkgever, maar worden door hun beperkte beschikbaarheid nooit uitgenodigd voor een gesprek. De meeste werkgevers zijn namelijk op zoek naar medewerkers die fulltime beschikbaar zijn of op zijn minst drie volle dagen per week. In hun ogen is dat het meest efficiënt, zowel financieel als praktisch.

Maar met het huidige arbeidsklimaat worden zelfs de meest conventionele werkgevers gedwongen om te zoeken naar alternatieve oplossingen. Wanneer je dan hoort dat en ruim 600.000 mensen in Nederland beschikbaar zijn voor werk, is het een stuk makkelijker om op een andere manier naar werk te gaan kijken. Om je flexibel op te stellen ten aanzien van werknemers met een beperkte beschikbaarheid.

De voordelen van meer medewerkers

Tel daarbij op dat deeltijdmedewerkers ook nog een aantal andere voordelen opleveren. Zo is een functie die door twee werknemers wordt vervuld veel minder kwetsbaar wanneer een van beiden ziek wordt. Meer werknemers in dienst hebben versterkt ook de algemene capaciteit van je bedrijf. Tot slot brengen deze mensen allerlei unieke persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten mee waar je profijt van kunt hebben. Alles bij elkaar een goede reden om eens met hen in gesprek te gaan. Je vindt hen op SecondJob.nl

Artikel delen?