Jobcarving; heb jij het al geprobeerd?

geplaatst op 04 april 2022

Als je nu denkt: ‘Jobwattuh?’ dan hoef je je niet te schamen. Het is een relatief nieuwe term in het grote HR-woordenboek. In dit artikel leggen we uit wat het is en ook waarom je het zou inzetten om de efficiëntie en productiviteit in je bedrijf te verbeteren. Een nieuw…

Inzicht

Als je nu denkt: ‘Jobwattuh?’ dan hoef je je niet te schamen. Het is een relatief nieuwe term in het grote HR-woordenboek. In dit artikel leggen we uit wat het is en ook waarom je het zou inzetten om de efficiëntie en productiviteit in je bedrijf te verbeteren.

Een nieuw vakgebied binnen de human resource

Kortgezegd betekent jobcarving het opnieuw indelen van bestaand werk. Het wordt ook wel functiecreatie genoemd, hoewel er toch een nuanceverschil zit tussen beide termen. Bij jobcarving worden bestaande functies ‘uit elkaar getrokken’ waardoor twee of meer nieuwe functies ontstaan. Uiteraard functies die elkaar soms enigszins overlappen, maar die desalniettemin door meerdere personen worden ingevuld. Functiecreatie gaat vooral over het maken van een nieuwe functie om aan te sluiten bij een specifieke kandidaat. Hierover vertellen we binnenkort meer in een andere blog.

Jobcarving is een nieuw vakgebied binnen de human resource en vereist écht een andere kijk op werk. Daarom is het niet vreemd dat veel HR- en recruitment managers er nog een beetje huiverig voor zijn. Toch is jobcarving een opmars aan het maken omdat is gebleken dat het een bedrijf verschillende voordelen kan opleveren. Spoiler alert! Het kan je personeelskosten omlaag brengen en je bedrijf minder kwetsbaar maken.

Jobcarving in de praktijk

Maar laten we eerst nog even ingaan op HOE je jobcarving toepast in jouw organisatie. In principe kun je het toepassen op elke functie, maar het meeste winst behaal je in de complexere functies. Denk aan functies op het gebied van finance en boekhouding, HR-management of facilitair management. Deze functies worden vaak uitgevoerd door vrij kostbare specialisten die behoorlijk onmisbaar zijn voor de organisatie. Kijk nu eens naar een van die functies en deel deze op in specifieke vakgebieden. Zo moet een boekhouder bijvoorbeeld cijfers kunnen analyseren en conclusies trekken op basis van die analyse, maar daarnaast heeft een boekhouder ook nog een heleboel ‘administratieve’ taken.

Bij jobcarving trek je deze deelgebieden van een functie uit elkaar en maak je hier twee nieuwe deeltijdfuncties van. In het voorbeeld van de boekhouder dus een analytische functie en een administratieve. Zo hoeft de analist geen kostbare uren te besteden aan uitvoerende klussen, maar kunnen die volledig opgepakt worden door een tweede (goedkopere) kracht. Die kan dat wellicht ook nog eens vanaf een remote locatie doen waardoor je niet alleen naar een arbeidskracht in de directe omgeving van het bedrijf hoeft te zoeken, maar de hele regio of zelfs het hele land als zoekgebied kunt gebruiken. Zo zie je,  jobcarving maakt de inzet van je mensen efficiënter, het scheelt het je geld en biedt mogelijkheden die je eerder niet had.

Nieuwsgierig hoe jobcarving jouw bedrijf kan helpen om efficiënter te gaan werken? Neem dan eens contact met ons op. 

Artikel delen?