Je vacatures invullen zonder sollicitanten?

geplaatst op 23 december 2022

Kan niet? Kan wel! Hoewel het fijn kan zijn om wat ‘vers bloed’ het bedrijf in te halen, is het ook een risico. Misschien blijkt die nieuwe medewerker helemaal niet zo goed als hij leek tijdens het sollicitatieproces. Stel dat je eens wat dichter bij huis zou kijken. Het zou…

Inzicht

Kan niet? Kan wel! Hoewel het fijn kan zijn om wat ‘vers bloed’ het bedrijf in te halen, is het ook een risico. Misschien blijkt die nieuwe medewerker helemaal niet zo goed als hij leek tijdens het sollicitatieproces. Stel dat je eens wat dichter bij huis zou kijken. Het zou zomaar kunnen dat de ideale kandidaat voor jouw openstaande vacature al lang bij je in dienst is.

Zomaar de perfecte match?

Bij SecondJob hebben we het vaak over het onbenut arbeidspotentieel. Dit gaat over mensen die graag (meer) willen werken maar daar de kans niet voor krijgen. Hun potentie wordt dus niet benut. Het kan zijn dat er binnen jouw bedrijf mensen zijn die graag meer uren zouden willen werken, maar dat hun huidige functie hier geen mogelijkheid voor biedt. Misschien zijn deze mensen al aan het zoeken naar een tweede baan bij een andere werkgever, terwijl jij ondertussen gefrustreerd aan het zoeken bent naar invulling voor je openstaande vacatures. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: het zou zomaar de perfecte match kunnen blijken!

De automatische piloot

Wij willen werkgevers helpen hun kijk op werk te veranderen. Dit is daar een onderdeel van. Door mensen uit hun functiehokjes te halen en ze te zien als unieke mensen met allerlei talenten, zie je kansen die je eerst niet zag. Je hebt vast iemand in dienst die al 5 jaar hetzelfde doet. Bijvoorbeeld een servicedeskmedewerker die 24 uur per week telefoontjes van klanten aanneemt, hun vragen beantwoordt of ze doorverbindt. We noemen de medewerker in dit voorbeeld voor het gemak even Ramon. De kans is groot dat Ramon zijn werk redelijk op de automatische piloot uitvoert en niet echt pro-actief meer zoekt naar nieuwe uitdagingen binnen zijn functie. 

Wist jij dat?

Als jij hem ziet, zie je waarschijnlijk vooral een servicedeskmedewerker. Zie je Ramon ook? Ken je Ramon überhaupt wel? Wist je dat Ramon in zijn vrije tijd vaak zijn oom helpt die een handel in airconditioners voor bedrijven heeft? Ramon is namelijk heel goed in het ‘koud’ bellen van prospects. Hij is klantvriendelijk maar heeft ook een neus voor kansen en weet zelfs de meest sceptische inkopers over de streep te trekken. En laat jij nu nét op zoek zijn naar een salesmedewerker. De vacature is voor 32 uur per week en staat al twee maanden open. Er zijn 4 reacties geweest en daar zat eigenlijk niemand tussen die je geschikt leek. 

Begin met een kop koffie en een praatje

Als je een praatje zou maken met Ramon en hem vroeg wat hij in zijn vrije tijd deed, zou je weten dat hij waarschijnlijk de ideale kandidaat voor de baan is. En zo lopen er misschien nog wel drie mensen rond op je werkvloer die de potentie hebben om geweldige salesmedewerkers te worden. Op die manier kun je die ene vacature opvullen met meerdere mensen uit je eigen organisatie. Ja, het is even puzzelen. Nee, niet iedere medewerker zit te springen om meer uren te werken. Ja, je zult misschien moeten investeren in trainingen en ze de mogelijkheid bieden hun uren flexibel in te delen omdat ze ook nog een gezin hebben thuis. Maar dat is allemaal echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Zet de eerste stap door morgen eens wat mensen van de werkvloer uit te nodigen voor een kop koffie en een gesprek. Ontdek welke talenten je in huis hebt zonder dat je het wist.

Artikel delen?