Hou je mensen happy and healthy

geplaatst op 19 mei 2022

Van onze kinderen weten we dat ze de ene dag lekkerder in hun vel zitten dan de andere. We snappen dat niet ieder kind hetzelfde is. En we begrijpen ook dat kinderen zich ontwikkelen en dus steeds veranderen. Als ouders ondersteunen we ze hierbij. Maar doen we dat ook bij…

Inzicht

Van onze kinderen weten we dat ze de ene dag lekkerder in hun vel zitten dan de andere. We snappen dat niet ieder kind hetzelfde is. En we begrijpen ook dat kinderen zich ontwikkelen en dus steeds veranderen. Als ouders ondersteunen we ze hierbij. Maar doen we dat ook bij onze werknemers? 

Iedereen zijn eigen persoonlijkheid, talenten en onhebbelijkheden

Het is misschien een beetje een gek idee om naar onze werknemers te kijken als kinderen. Het zijn per slot van rekening volwassenen en je betaalt ze voor hun werk. Maar als je er over nadenkt is de vergelijking helemaal niet zo vreemd. In een gezin of familie vinden we het doodnormaal dat we samen leven, samen werken, soms ruzie maken en het vervolgens weer goed maken omdat we van elkaar houden en graag samen gelukkig zijn. Iedereen binnen de familie heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen talenten en zijn eigen onhebbelijkheden, maar dat accepteren we van elkaar. Het is een dynamisch geheel dat zich samen door de jaren heen ontwikkelt. Dat is in een bedrijf eigenlijk niet veel anders.  

Net als in een familie

In een bedrijf werken mensen lange tijd samen en brengen ze allemaal hun eigen persoonlijkheid, talenten en onhebbelijkheden mee. Ze ontwikkelen zich door de jaren heen; de een positiever dan de ander. Ze ergeren zich af en toe aan elkaar, maar maken (als het goed is) ook een hoop lol samen. Net als een familie is het een dynamisch en kleurrijk gezelschap dat, wanneer het de juiste zorg en aandacht krijgt, zich kan ontwikkelen tot een gelukkig en succesvol geheel.

Een ware return on investment

Als eigenaar van een bedrijf is het in je belang om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers happy and healthy blijven. Uit diverse studies is namelijk onomstotelijk gebleken dat werkgevers die investeren in het welzijn van hun medewerkers, dat terugzien in een verlaging van het ziekteverzuim en een verhoging in productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit. Kort gezegd: zorgen voor je mensen betaalt zich letterlijk terug.

Kijken vanuit ouderlijke zorgzaamheid

Let wel, het is niet genoeg om een fruitschaal neer te zetten en korting aan te bieden op de dichtstbijzijnde sportschool. Er is een omslag in je denken voor nodig en in de cultuur op de werkvloer. Door naar je team met dezelfde zorgzaamheid te kijken zoals je naar je gezin kijkt, wordt dat makkelijker. Je begrijpt beter wat ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Je begrijpt beter dat mensen soms wat extra stimulans nodig hebben om gemotiveerd te blijven. Je snapt dat een werknemer na 5 jaar veranderd is en dat dus ook zijn of haar behoeften veranderd zijn. Je kunt sneller zien aankomen wanneer iemand dreigt uit te vallen door te hoge werkdruk en tot slot zul je makkelijker accepteren dat hun leven meer is dan alleen hun werk. 

Analyseer en kom in actie

Door die nieuwe kijk op je mensen is dat ook wat je gaat zien: mensen. Niet de administratief medewerker, de boekhouder en de data-analyst, maar mensen met unieke kwaliteiten. En dat helpt je weer om te zien of iedereen eigenlijk wel de mogelijkheid krijgt om die kwaliteiten te benutten. Heb je een team dat energie uitstraalt? Zit iedereen goed in zijn vel? Voelen ze zich gezien, gewaardeerd en uitgedaagd of kunnen ze meer doen dan ze doen? Heb je extra mensen nodig om te zorgen dat jouw team als organisch geheel kan functioneren? Vertaal deze vragen in acties: Bevorder samenwerking en cross-disciplinaire communicatie. Nodig mensen uit om het gesprek aan te gaan over hun ontwikkelingsmogelijkheden. Zorg voor een energieke werkomgeving waarin ruimte is voor initiatief. Bied preventieve programma’s aan die je medewerkers leert om een gezondere leefstijl aan te nemen. Kortom: ga actief aan de slag en investeer in jouw mensen. 

Afhankelijk van de grootte van je bedrijf zul je zorgtaken moeten/kunnen delegeren aan bijvoorbeeld de HR-manager, P&O-medewerker en afdelingsmanagers. Sterker nog, het is belangrijk dat die ‘zorgzaamheid’ door het hele management gedragen wordt. Maar blijf wel de verbinding voelen en houd steeds voor ogen dat het pas écht goed gaat met een onderneming, wanneer het goed gaat met iedereen binnen de organisatie. 

Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een profiel aan.

Artikel delen?