Hoe toon je waardering naar je werknemers?

geplaatst op 04 augustus 2022

Over het algemeen vormt teamwork de basis voor het van de grond krijgen en draaiende houden van een bedrijf. Het vinden en behouden van het juiste talent vereist dan ook extra aandacht. Een van de beste manieren om je medewerkers binnenboord te houden, is door ze gewaardeerd te laten voelen….

Inzicht

Over het algemeen vormt teamwork de basis voor het van de grond krijgen en draaiende houden van een bedrijf. Het vinden en behouden van het juiste talent vereist dan ook extra aandacht. Een van de beste manieren om je medewerkers binnenboord te houden, is door ze gewaardeerd te laten voelen. Zeker iemand met twee banen verdient een beloning voor zijn gedreven inzet en harde werken, niet?

Door werknemers te laten zien dat jij ze waardeert, kun je hun betrokkenheid, retentie, productiviteit en moreel verbeteren. Hoewel dit meestal neerkomt op een kleinigheidje, verdienen je medewerkers meer dan een “dankjewel”. Zowel persoonlijk als in teamverband zijn hiervoor een aantal mogelijkheden. We lopen even 15 manieren om waardering naar werknemers te  tonen met je door!

1 Onderonsje
Wat lijkt op een simpel praatje, vertegenwoordigt een grote waarde. Met dagelijkse of wekelijkse onderonsjes laat jij zien dat je oog hebt voor je personeel. Houd het wel persoonlijk en oprecht!

2 Lofzang
Probeer de prestaties van je medewerkers direct te erkennen. Meeting perfect geleid? Een deadline binnen tijd en budget gehaald? Benoem wat er zo goed is gegaan en waar je blij mee bent.

3 Onderscheiding op social media
Zet je werknemer in het zonnetje en benoem zijn of haar aanstelling, verjaardag, dienstjubileum en/of prestaties op een social bedrijfsaccount, zoals LinkedIn, met een mooie afbeelding en tekst.

4 Prijzen
Deel per maand een prijs uit aan de werknemer of het team dat de beste prestaties heeft geleverd. Houd het eerlijk en laat het personeel onderling op elkaar stemmen, maar uiteraard niet op zichzelf!

5 Lunch
Voedsel brengt mensen samen en zal de relaties op kantoor helpen versterken. Verzorg dagelijks of wekelijks een gratis lunch, of trakteer iemand een keer met lunch buiten de deur!

6 Flexibiliteit
Je personeel kan het stramien van 9-tot-5 als benauwend ervaren. Door je werknemer de ruimte te geven zijn of haar uren zelf in te delen geef je een blijk van vertrouwen en toon je waardering.

7 Betaalde vrije tijd
Wil jij je werknemer echt blij maken? Geef hem of haar een dagje vrij om iets anders te doen dan werk. Gun dit vooral op een moment dat het niet wordt verwacht en het diegene perfect uitkomt!

8 Promotie
Wat spreekt nu meer waardering uit dan het krijgen van meer verantwoordelijkheid? Mocht iemand de ambitie tonen om een stapje omhoog te kunnen of willen, stimuleer dit dan ook vooral!

9 Salarisverhoging
Naast lekker bezig zijn met veel plezier, werken de meesten natuurlijk ook gewoon voor de centjes. Zodra iemand het verdient, vormt een salarisverhoging een heel mooi gebaar.

10 Functioneringsgesprek
Niks schept meer duidelijkheid dan een functioneringsgesprek. Neem de tijd om alle onzekerheden bij je werknemer over zijn of haar functioneren weg te nemen. Stimuleer met tips voor verbeteringen!

11 Kennisverrijking
Uitdaging, leren en zelfontwikkeling zijn belangrijk voor de groei van een werknemer, maar opleidingen en cursussen zijn vaak erg duur. Wat als jij nu investeert in iets wat zichzelf uitbetaalt?

12 Cadeaubonnen
Over een kleinigheidje gesproken, misschien iets minder persoonlijk, maar een alles-in-een cadeaukaart biedt voor ieder wat wils. Ook zeker leuk om van je baas te krijgen op je verjaardag!

13 Kerstpakket
Een van de meest besproken onderwerpen van het jaar, zeker rondom de feestdagen: het kerstpakket. Door hiermee uit te pakken geef jij je werknemers het gevoel dat ze er echt toe doen!

14 Fitnessmogelijkheden
Een fitness incentive is een geweldige manier om het welzijn van je teamleden te boosten. Verzorg (korting op) een fitnessabonnement of faciliteer participatie aan sportcompetities voor bedrijven.

15 Gezelligheid!
Uiteindelijk huist de meeste waardering in gezelligheid. Denk aan een compleet verzorgde vrijmibo, een surpriseparty onder werktijd, een bedrijfsevenement óf een jaarlijks (ski-)tripje over de grens!

Wil je eens met ons in gesprek over goed werkgeverschap en het behouden van goed personeel? Neem contact met ons op.

Artikel delen?