Geen ervaring, maar wel gemotiveerd

geplaatst op 04 april 2023

Er is een schaarste aan horecamedewerkers met veel ervaring, maar er zijn veel andere mensen die zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Zij komen alleen niet aan het werk wegens een gebrek aan ervaring. Horecaondernemers laten veel kansen liggen door deze mensen niet uit te nodigen. Door…

Trend

Er is een schaarste aan horecamedewerkers met veel ervaring, maar er zijn veel andere mensen die zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Zij komen alleen niet aan het werk wegens een gebrek aan ervaring. Horecaondernemers laten veel kansen liggen door deze mensen niet uit te nodigen. Door de inzet van onervaren, maar gemotiveerd personeel zou je jezelf ervan kunnen verzekeren dat er voor elke shift genoeg capaciteit is. In dit blogbericht lees je waarom jij mensen aan zou moeten nemen die nog geen ervaring hebben in de horeca.

Intrinsieke motivatie

Onervaren parttimers kunnen intrinsieke motivaties hebben om in de horeca te willen werken. Zo kunnen parttimers die ook een kantoorbaan hebben, een horecabaan zien als een manier om meer te bewegen. Even met de handen bezig zijn, in plaats van de hele dag naar een scherm te staren. Mensen die recent naar een nieuwe stad zijn verhuisd, kunnen een horecabaan zien als een manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Deze persoonlijke motivaties kunnen veel meerwaarde hebben voor hun prestaties op de werkvloer. Iemand die uit zichzelf gemotiveerd is om een bepaalde activiteit te doen, is meer gedreven om een positieve prestatie te leveren. Iemand die graag meer wil bewegen, zal zonder probleem een flink aantal bestellingen uitserveren. Iemand die op zoek is naar sociaal contact, zal jouw gasten altijd een warm onthaal geven. 

Vastgeroeste gewoonten

Mensen zonder horeca-ervaring hebben nog geen vastgeroeste gewoonten of werkwijzen. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te trainen. Op deze manier leer je ze een werkwijze aan die aansluit op jouw professionele visie en waarborg je het behoud van jouw unieke bedrijfscultuur. En met voldoende motivatie, een beetje talent en de juiste training, kan iemand prima een rol in de bediening of de keuken vervullen. Het is dus zeker de moeite waard om hier tijd en energie in te steken.

Verfrissende ideeën

Zonder voorkennis kunnen nieuwe mensen soms verrassende en vernieuwende ideeën inbrengen.  Iemand met weinig ervaring stelt meer vragen over waarom handelingen op een bepaalde manier worden gedaan, of zien in één oogopslag een manier waarop het proces sneller kan. Dit soort inzichten kunnen jou helpen bij het versnellen van werkprocessen, het behalen van doelen of andere vormen van ontwikkeling binnen jouw organisatie.

Hogere productiviteit

Onervaren parttimers kunnen zélfs productiever zijn dan fulltimers om verschillende redenen. Ze moeten nog meer leren, dus ze zijn bewuster bezig met de handelingen die ze uitvoeren. Ook zijn parttimers vaak gemotiveerder en beter in staat om zich te concentreren op hun taken, omdat ze weten dat ze er maar beperkte tijd hebben.

Kostenbesparing

De personeelskosten voor parttimers zijn vaak lager dan voor fulltimers. Natuurlijk omdat ze minder uren werken, maar ook doordat je ze op een lagere loontrede kunt inschalen dan ervaren mensen. Dit kan voordelig zijn voor werkgevers in de horeca die hun kosten willen beheersen. 

Flexibiliteit

Als horecaondernemer wil je zo goed mogelijk in kunnen spelen op de behoeften van je gasten. Onervaren personeel is vaak flexibeler en wil meer uren werken dan ervaren medewerker. Hierdoor kan de werkgever beter inspelen op de behoeften van de organisatie. Ook kan zo de werkdruk verlicht worden.

Na het lezen van dit blog zal je hopelijk het nut zien van de onervaren parttimers voor jouw café, restaurant of hotel. Uiteraard blijft het wel een spannende investering. Probeer het gewoon eens en geef zowel hen als jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe ervaring. Wil je meer tips en tricks voor het aannemen van nieuw talent? Lees dan dit blog eens.

Artikel delen?