Een werknemer met twee banen? Geen probleem.
geplaatst op 03 februari 2022
Loonheffing of concurrentiebeding hoeft geen obstakel te zijn als je het goed aanpakt.
Loonheffing of concurrentiebeding hoeft geen obstakel te zijn als je het goed aanpakt. Als werkgever zit je niet te wachten op meer administratieve rompslomp dan nodig is. Dus als een werknemer aangeeft dat hij of zij een baan erbij wil nemen, zie jij de bui al hangen. Tegenwoordig is het…
Inzicht
Loonheffing of concurrentiebeding hoeft geen obstakel te zijn als je het goed aanpakt.
Als werkgever zit je niet te wachten op meer administratieve rompslomp dan nodig is. Dus als een werknemer aangeeft dat hij of zij een baan erbij wil nemen, zie jij de bui al hangen. Tegenwoordig is het echter heel makkelijk om dit te regelen zonder dat dit veel extra tijd of inspanning kost. Zowel juridisch als belastingtechnisch is er veel ruimte voor zowel werkgever als werknemer om dit te faciliteren. In dit artikel lees je daar meer over.
Of je nu de eerste of de tweede werkgever bent, het belangrijkste is dat jullie HR- en loonadministratie oplettend omgaat met medewerkers die twee banen hebben. Als dat gewaarborgd is, hoef je je verder eigenlijk geen zorgen te maken.
De belastingdienst heeft er namelijk geen problemen mee wanneer iemand meerdere werkgevers heeft, zolang de gegevens voor de inkomstenbelasting en loonheffingskorting maar correct en duidelijk zijn vastgelegd. Om dit in jullie administratie goed te regelen is het belangrijk dat jouw werknemer je twee dingen laat weten namelijk:
- bij welke werkgever wil hij/zij loonheffingskorting toepassen
- wordt er bij de andere werkgever ook pensioen opgebouwd
Verder is het natuurlijk belangrijk dat de beschikbaarheid en het aantal uren dat een werknemer werkt goed wordt afgestemd. Niet alleen om verwarring en dubbel geboekte agenda’s te voorkomen, maar ook omdat de arbeidstijdenwet een maximum stelt aan het aantal uren dat iemand per week mag werken.
In Nederland mag een volwassene maximaal 12 uur per dag en 60 uur per week werken. Maar alleen als dat voor een periode van 3 weken of minder aaneengesloten is. Over 4 weken mag een werknemer bijvoorbeeld maximaal 55 uur per week werken en over 16 weken is dat maximaal 48 uur per week. In sommige sectoren zijn hier uitzonderingen op – bijvoorbeeld in het transport of horeca.
Administratie goed op orde? Dan is er verder niets dat een prettige samenwerking nog in de weg staat.