Een tweede baan onmogelijk? Zeker niet!
geplaatst op 03 februari 2022
Steeds meer mensen hebben meerdere werkgevers en zijn erop vooruit gegaan.
Bij Second Job krijgen we vaak een aantal vragen van mensen die graag een baan erbij zouden nemen, maar twijfelen of dat wel mag en wat je dan allemaal moet regelen.
Nieuws
Steeds meer mensen hebben meerdere werkgevers en zijn erop vooruit gegaan.
Stel, je hebt besloten dat je een tweede baan naast je huidige baan wilt. Goede beslissing! Maar dan vraag je je ineens af of dat eigenlijk wel kan. Ga je dan niet veel meer belasting moeten afdragen? En hoe zit het met de loonheffingskorting? En het concurrentiebeding van je huidige werkgever? In dit artikel laten we je zien dat hier eenvoudig mee om te gaan is en een tweede baan dus zeker mogelijk is.
Bij Second Job krijgen we vaak een aantal vragen van mensen die graag een baan erbij zouden nemen, maar twijfelen of dat wel mag en wat je dan allemaal moet regelen. Dit zijn de onderwerpen waar de meeste twijfels over zijn:
- Bespreek ik het met mijn huidige werkgever?
- Hoe zit het met clausules over nevenactiviteiten en concurrentiebeding in mijn contract?
- Hoeveel uur mag ik in totaal maximaal werken?
- Ga ik er qua loonheffingskorting en andere belastingzaken financieel niet op achteruit?
Dit zijn de antwoorden die wij hierop geven:
- Ja, het is het beste om hierover open met je werkgever in gesprek te gaan. Daardoor wordt het makkelijker om het werk beter op elkaar af te stemmen. Daarnaast ben je verplicht om alle werkgevers op de hoogte te stellen van je werktijden. Je bent overigens niet verplicht om aan te geven wie de tweede werkgever is tenzij dit mogelijk een concurrerend bedrijf is.
- Er kan in je contract of CAO iets opgenomen zijn over (een verbod op) nevenwerkzaamheden. Meestal is het voldoende om bij je werkgever toestemming te vragen voor een uitzondering hierop.
- In Nederland mag een volwassene maximaal 12 uur per dag en 60 uur per week werken. Maar alleen als dat voor een periode van 3 weken of minder aaneengesloten is. Over 4 weken mag je bijvoorbeeld maximaal 55 uur per week werken en over 16 weken mag je maximaal 48 uur per week werken. In sommige sectoren zijn hier uitzonderingen op – bijvoorbeeld in het transport of horeca.
- Belangrijk is dat je bij een van de werkgevers aangeeft om geen loonheffingskorting toe te passen. Meestal vraag je dat aan de werkgever waar je het minst verdient. Let op: het lijkt dan of je maandelijks minder overhoudt bij je tweede werkgever, maar meestal zie je dat je bij de aangifte inkomstenbelasting weer geld terugkrijgt van de belasting.