Een beter imago begint met je vacaturetekst

geplaatst op 03 mei 2023

De zorg luidt al jaren de noodklok. Er is een tekort aan personeel, de werkdruk voor de huidige medewerkers is veel te hoog en de kwaliteit van de zorg komt hierdoor onder druk te staan. Al ruim 15 jaar is er een afname van jongeren die kiezen voor een opleiding…

Carrièretips

De zorg luidt al jaren de noodklok. Er is een tekort aan personeel, de werkdruk voor de huidige medewerkers is veel te hoog en de kwaliteit van de zorg komt hierdoor onder druk te staan. Al ruim 15 jaar is er een afname van jongeren die kiezen voor een opleiding of een baan in de zorg. Dat komt niet omdat ze lui zijn of zich te goed voelen om een ander te helpen, maar onder meer omdat de zorg een nogal stoffig imago heeft. Waarom zou een 20-jarige kiezen voor een zware baan met lange en onregelmatige werktijden in een team van 45+ers voor een salaris waar je ook niet echt mee binnenloopt?  Als je dus nieuwe gedreven (en jonge) talenten wilt aantrekken, zul je het als werkgever in de zorg radicaal over een andere boeg moeten gooien.

En dat begint met aantrekkelijke vacatureteksten. Je vacatureteksten bepalen de eerste indruk die lezers hebben van jouw organisatie. En zo’n eerste indruk is belangrijk omdat het de basis legt voor de rest van je werkrelatie. Mensen vormen snel een oordeel en dit kan moeilijk (achteraf) te beïnvloeden zijn. Daarom is het van groot belang om je organisatie vanaf het eerste contactmoment op de juiste manier te positioneren. Maar, hoe doe je dat? 

Een pakkende titel

De titel van je vacature is de allereerste indruk die je maakt. Zorg dus dat die titel direct de aandacht trekt van je doelgroep. Probeer humor en persoonlijkheid in de titel te verwerken. Op die manier krijgt de lezer vanaf het eerste moment een positief beeld van jouw organisatie. Een manier om persoonlijkheid in de titel te verwerken is door de functie op een unieke manier te beschrijven. Dus in plaats van ‘Verpleeghulp in de ouderenzorg’ schrijf je ‘Senior sidekick die onze ouderen gezelschap houdt en hen helpt bij dagelijkse taken’.  Hiermee laat je zien dat je van creatieve oplossingen houdt.

Tone of voice

Probeer een droge tekst te voorkomen. Tijdens het lezen van jouw vacature wil je dat een potentiële kandidaat enthousiast wordt; niet in slaap valt. Het is belangrijk dat de lezer zich herkent in de tekst, omdat ze op basis hiervan beoordelen of jouw organisatie bij hen past. Een eenvoudige manier om de tekst iets losser te maken is door het gebruik van spreektaal, een emoji of het maken van een (woord)grapje. Belangrijk is wel: Less is more. Hou het gebruik minimaal, want je wil voorkomen dat dit ten koste gaat van de duidelijkheid van je boodschap.

Schrijf duidelijk en concreet

Zorg dat de vacature duidelijk is om te lezen. Geef een concrete en specifieke taakbeschrijving, waarna de lezer precies weet wat zijn of haar taken gaan worden. Een unieke manier om een duidelijke beschrijving te geven van de taken en verantwoordelijkheden die bij een functie horen, is door het geven van een dagbeschrijving. Voeg in de bijlage een kort tekstje toe waarin de lezer wordt meegenomen door een dag in deze functie. Storytelling kan één manier zijn om de aandacht en interesse te wekken van de lezer. Op deze manier breng je ook de persoonlijkheid van jouw organisatie over.

Passie

Jij hebt, net als je doelgroep, een passie voor het vak dat je beoefent. Probeer jouw passie te uiten in de tekst en probeer in te spelen op de passie die je van je kandidaten verwacht. Benoem bijvoorbeeld de zingeving en diepgaande betekenis die werken in de zorg kan bieden. Hierdoor maak je de lezers enthousiast over de vacature, maar ook over de sector waarin ze (willen) werken.

Authentiek

Schrijf een authentieke vacature. Schrijf niet alleen een vacature die op valt, maar ook een vacature die echt is. Geef een realistisch beeld van de functie, doorgroeimogelijkheden en het sollicitatieproces. Door een authentieke vacature te schrijven geef je de lezer de impressie dat je deel uit maakt van een open en eerlijke organisatie.

Eindig de vacature met een vrolijke noot

De lezers van jouw vacature moeten enthousiast worden. Eindig daarom je vacature op een losse en positieve noot. Op deze manier blijf je goed hangen in het brein van de lezers. Een manier om de vacature op een leuke en enthousiaste toon te eindigen is door het geven van een call-to-action. Roep de lezers op of stel een vraag: “Ben jij net zo enthousiast als ons? Solliciteer dan hier!”

Na het lezen van dit blog zal je barsten van de inspiratie en ideeën voor een nieuwe vacature in jouw zorg organisatie. Schrijf je eerste vacature op SecondJob.nl.

Artikel delen?