De voordelen van nevenwerkzaamheden
geplaatst op 27 januari 2023
Sinds 1 augustus 2022 mag een werkgever zijn werknemers niet meer contractueel verbieden om buiten werktijd ook werkzaamheden voor een ander bedrijf te doen. Er zijn wel een aantal uitzonderingsgevallen. Daarover lees je meer in deze blog. Hoewel de impact van deze wijziging in theorie de meeste werkgevers niet hard…
Trend
Sinds 1 augustus 2022 mag een werkgever zijn werknemers niet meer contractueel verbieden om buiten werktijd ook werkzaamheden voor een ander bedrijf te doen. Er zijn wel een aantal uitzonderingsgevallen. Daarover lees je meer in deze blog. Hoewel de impact van deze wijziging in theorie de meeste werkgevers niet hard zal treffen in hun core business, is er toch enige ongerustheid over de effecten van de wetswijziging. Nu we een half jaar verder zijn, is het interessant om te kijken of het nu echt problemen oplevert of dat die nevenwerkzaamheden juist in jouw voordeel kunnen werken.
Voorheen was de zorg dat een medewerker met een tweede baan zijn kennis ‘mee zou nemen’ naar de concurrent, dat de loyaliteit van die werknemer zou afnemen of dat de medewerker op den duur zelfs helemaal zou overstappen. Natuurlijk zijn dit dingen om heldere afspraken over te maken met je werknemers, maar een werknemer met een tweede baan kan je ook heel wat opleveren.
1: De kans dat iemand weggaat wordt juist kleiner
Er zijn verschillende redenen dat een medewerker op zoek gaat naar een tweede baan. Een van die redenen kan zijn dat de medewerker geen mogelijkheid heeft om de uren in zijn of haar huidige functie uit te breiden. Op het moment dat jij deze medewerker verbiedt die uren bij een andere werkgever te vinden, wordt de kans groter dat hij zijn heil helemaal ergens anders gaat zoeken. Je geeft het signaal af dat de werknemer jouw eigendom is en geen recht heeft om zijn eigen geluk of welzijn te verbeteren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door je medewerkers vrijheid te geven, creëer je loyaliteit.
2: Je medewerker heeft meer energie en motivatie
Het blijkt dat mensen die nieuwe uitdagingen oppakken zich daar over het algemeen beter door voelen. Ze hebben iets om naartoe te werken. Hun brein wordt geprikkeld om nieuwe vaardigheden op te doen en nieuwe mensen te leren kennen. Waar ze eerst misschien een beetje ‘ingedut’ waren omdat ze elke dag hetzelfde deden, is nu ineens alles anders, nieuw en opwindend. Als werkgever heb jij daar altijd voordeel van. Want zeg nu zelf, wat wil je liever: een werknemer die plichtmatig elke dag zijn klusje doet en weer vertrekt of een werknemer die vol energie en motivatie aan de slag gaat?
3: Je medewerker doet nuttige ervaring op
Het is altijd goed om mensen in dienst te hebben die buiten hun hokje durven te stappen. Een tweede baan biedt ze nieuwe inzichten en de kans om nieuwe vaardigheden op te doen. Het zou zomaar kunnen dat die inzichten en vaardigheden ook heel nuttig blijken in het werk dat die werknemer bij jou doet. Toon dus interesse in je medewerkers. Praat met ze en stel vragen. Zo ontdek je wat zij, los van de kennis en ervaring die ze bij jou opdoen, nog meer in huis hebben en kunnen jullie samen zoeken naar manieren om dat breed in te zetten.
4: Het verbetert je reputatie als ‘goede werkgever’
Als jij als werkgever je medewerker stimuleert om zichzelf te ontwikkelen, heb je meteen een streepje voor. Je werknemers zullen het vertrouwen en vrijheid die je hen geeft waarderen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat goed werkgeverschap leidt tot loyalere en meer gemotiveerde werknemers. Hun prestaties verbeteren zelfs! En als kers op de taart zullen zij hun positieve ervaringen ook delen met hun netwerk, waardoor de reputatie van je bedrijf en jou als werkgever verbetert.
Houd wel rekening met een aantal zaken
Na het lezen van dit blog zal het je waarschijnlijk duidelijk zijn: het verbod op nevenwerkzaamheden biedt meer kansen dan risico’s. Uiteraard moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo is een medewerker met een tweede baan vaak minder flexibel inzetbaar en zul je moeten zorgen dat hij of zij niet de arbeidstijdenwet overtreedt en dat de loonheffing met de Belastingdienst goed is geregeld. Toch zijn dit relatief kleine obstakels en is het voordeel groter. Stel je dus vanaf nu ruimdenkend en flexibel op en stimuleer je medewerkers zichzelf te ontwikkelen. Ook als dat betekent dat ze gedeeltelijk ergens anders gaan werken.
Meer weten? Lees dan ook dit blog eens.