Andere werktijden aanbieden kan een oplossing zijn

geplaatst op 09 december 2022

Kun jij je personeelstekort oplossen door de werktijden in jouw bedrijf anders in te richten? Jazeker! Er staan genoeg ouders te springen om aan de slag te gaan, zolang ze ook maar hun verantwoordelijkheden naar de kinderen na kunnen komen.  In Nederland werkt bijna de helft van de mensen in…

Inzicht

Kun jij je personeelstekort oplossen door de werktijden in jouw bedrijf anders in te richten? Jazeker! Er staan genoeg ouders te springen om aan de slag te gaan, zolang ze ook maar hun verantwoordelijkheden naar de kinderen na kunnen komen. 

In Nederland werkt bijna de helft van de mensen in deeltijd (48%). Van de werkende vrouwen is dat zelfs 70%. Dit heeft meestal niks te maken met niet willen werken, maar met het feit dat deze mensen ook ouders zijn van één of meerdere kinderen. Waar vroeger traditioneel gezien de man fulltime ging werken en de vrouw thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, is dat tegenwoordig wel anders. Ouders willen graag werken, maar moeten ook werken omdat het financieel niet haalbaar is om op één inkomen een huishouden draaiende te houden. 

Veel werkgevers faciliteren inmiddels de mogelijkheid om parttime te werken. Dat is op zich heel fijn voor de werkende ouders, maar voor de werkgever maakt dit het soms wel lastig om de capaciteit te waarborgen. Toch hoeft deeltijd werken geen belemmering te zijn om op volle sterkte te kunnen draaien. Sterker nog, misschien zijn er wel mensen die meer uren willen werken wanneer ze de mogelijkheid krijgen om die flexibel in te delen. Als je dat beseft, is de oplossing dus eigenlijk heel simpel.

Ieder bedrijf kent andere werkzaamheden. Sommige daarvan kunnen alleen uitgevoerd worden tussen 9.00 en 17.00 uur. Maar een heleboel taken zouden ook om 20.00 uur gedaan kunnen worden of juist om 7.00 uur ‘s ochtends. Vaak kan dit ook vanaf een werkplek thuis. Wanneer je werknemers de mogelijkheid biedt om flexibel te werken, heb je als werkgever écht een streepje voor. Je laat hiermee namelijk zien dat je oog hebt voor mensen en ze niet alleen ziet als personeel. Dat je begrijpt dat ze buiten hun werk ook bepaalde verantwoordelijkheden hebben. Bijvoorbeeld in hun rol als ouders van een kind. Die betrokkenheid wordt door werknemers erg gewaardeerd en meestal beloond met een grotere mate van loyaliteit en motivatie. En het helpt jou als ondernemer om (in ieder geval gedeeltelijk) je capaciteitsprobleem op te lossen. Slim idee dus.

Lees ook onze andere blogs voor slimme tips die jou helpen je personeelstekort het hoofd te bieden. Let op: alleen geschikt voor werkgevers met lef! 

Artikel delen?