5 trends op de werkvloer
geplaatst op 11 mei 2022
De pandemie heeft met name op de werkvloer voor grote blijvende veranderingen gezorgd. Voor werkgevers was en is het soms best lastig om hiervan op de hoogte te blijven. Daarom hebben we de vijf belangrijkste trends voor je op een rijtje gezet. 1: Remote werken Deze trend is in korte…
Trend
De pandemie heeft met name op de werkvloer voor grote blijvende veranderingen gezorgd. Voor werkgevers was en is het soms best lastig om hiervan op de hoogte te blijven. Daarom hebben we de vijf belangrijkste trends voor je op een rijtje gezet.
1: Remote werken
Deze trend is in korte tijd al bijna gewoon geworden. In veel branches bleek het prima mogelijk om werknemers vanuit huis te laten werken. Nu we weer terugkeren naar kantoor, geven veel mensen aan het prettig te vinden om toch gedeeltelijk thuis te blijven werken. Bijvoorbeeld omdat ze zich thuis beter kunnen concentreren, om minder reistijd te hebben, of omdat het op sommige dagen handiger te combineren is met het privéleven. Hoewel het voor werkgevers best lastig was om zo snel te anticiperen op deze trend, heeft juist de druk van de coronacrisis ervoor gezorgd dat thuiswerken inmiddels voor heel veel medewerkers mogelijk is. En dat wordt gewaardeerd; werknemers geven 2 keer zo vaak aan tevreden te zijn over hun werk en werkgever, wanneer flexibel werken wordt gefaciliteerd.
2: Investeren in gezondheid en werkgeluk
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat investeren in de gezondheid en het werkgeluk van werknemers een slimme zet is. Werknemers die zich goed voelen, zijn productiever, nemen meer initiatief en zijn loyaler naar hun werkgever. Daarnaast is de mindset van jonge werknemers gewoon anders dan die van de generatie voor hen. Ze leven niet om te werken, maar werken ook niet om te leven. Hun werk moet hen voldoening en plezier bieden en in balans zijn met hun privéleven. Ze kiezen voor werkgevers die hier op inspelen. Als werkgever doe je dat bijvoorbeeld door programma’s uit te zetten die gezondheid bevorderen en door mensen de ruimte te bieden om (mentaal) gezonde keuzes te maken. Die investering betaalt zich ook terug in waardering. Werknemers zijn bijna 4 keer zo vaak geneigd hun werkgever aan te bevelen wanneer ze ervaren dat deze zich bekommert om hun welzijn!
3: Artificial intelligence en andere digitale tools
In steeds meer huizen is een digitale assistent te vinden die op verzoek de muziek, en op basis van gebruiksgedrag het licht en de verwarming bedient. Deze trend zie je ook steeds vaker terug op de werkvloer. Computers worden slimmer en kunnen leren om gedrag en patronen te herkennen en hierop te reageren. Ook op andere gebieden worden steeds meer technologische tools gebruikt: denk aan het openen van deuren of het reserveren van werkplekken met een app. Het mooie is dat deze technologieën geen banen wegnemen, maar juist nieuwe banen creëren op het gebied van technologische analyse en bediening.
4: Flexibele werktijden
Hoewel veel mensen nog steeds van 9-tot-5 werken, is er een duidelijke trend op het gebied van flexibele werktijden. Zeker voor werkende ouders is dit een buitengewoon prettige ontwikkeling. Voor veel werkgevers is het wennen omdat ze het gevoel hebben de controle over het werk kwijt te raken. Dit is makkelijk op te lossen door met werknemers prestatieafspraken te maken die uiteraard wel gekoppeld worden aan een tijdgebonden deadline. De werknemer kan vervolgens zelf plannen wanneer hij of zij de werkzaamheden uitvoert.
5: Nieuwe inrichting van de organisatie
Langdurig uitval door ziekte en een hoog verloop in het personeelsbestand zijn voor veel werkgevers een grote frustratie. Het kan namelijk het functioneren en de groei van een bedrijf behoorlijk vast laten lopen. En met de huidige personeelstekorten is het vertrek of de uitval van een medewerker niet zo makkelijk op te vullen. Het is daarom nodig dat bedrijven eens kritisch naar hun organisatie kijken en veranderingen aanbrengen in de structuur van hun functiehuis. Kunnen bepaalde functies niet gesplitst worden en door twee of meerdere deeltijdmedewerkers vervuld worden? En zijn er mensen in de organisatie die hun potentieel niet kunnen benutten en zich daardoor gedwongen voelen op te stappen? Door op een nieuwe manier naar werk en functies te kijken, kun je oplossingen vinden die je eerst niet zag.