Met deze 3 tips trek je talent aan

geplaatst op 10 maart 2022

In een eerder blog spraken we over de verwachtingen van werknemers ten aanzien van hun werk. Nu is het de beurt aan de werkgevers om na te denken over hun personeelsbeleid. Ben jij klaar om je kijk op werk te veranderen en je bedrijf aantrekkelijk te maken voor nieuw, jong…

Inzicht

In een eerder blog spraken we over de verwachtingen van werknemers ten aanzien van hun werk. Nu is het de beurt aan de werkgevers om na te denken over hun personeelsbeleid. Ben jij klaar om je kijk op werk te veranderen en je bedrijf aantrekkelijk te maken voor nieuw, jong talent? In dit artikel bieden we je drie praktische tips om je te helpen buiten de lijntjes te stappen en je bedrijf in te richten op een manier die past bij de wensen van de huidige werknemer. Dit zijn de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden.

1: Verruim je blik op het concept ‘werkplek’

De nieuwe generatie werknemers wil graag dat hun werkplek uitnodigend en inspirerend is. Een bureautje in een saai ingericht kantoor met een verlaagd systeemplafond en lamellen past daar niet bij. Niet iedereen kan zich een hip kantoor in een oude fabriekshal of scheepsloods veroorloven, maar zelfs de meest saaie ruimte kun je met de juiste inrichting veranderen in een plek waar mensen zich thuis voelen en tegelijk gemotiveerd raken het beste uit zichzelf te halen. Ben je van nature niet zo creatief, vraag dan advies aan iemand die dat wel is, zoals een professionele office designer.

2: Denk flexibel

Het idee dat iemand 40 jaar lang van 9 tot 5 dezelfde functie gaat bekleden is achterhaald. De werknemer van nu is niet meer de gemiddelde witte man die een gezin moet onderhouden. Het zijn mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking met ambities en dromen. Ze nemen hun persoonlijkheid, hun cultuur en hun principes mee naar hun werk. En ze verwachten dat een werkgever daar rekening mee houdt. Een moeder wil graag werken maar ze wil misschien eerst haar kinderen naar school brengen waardoor ze pas vanaf 9.15 uur op het werk kan zijn. Hetzelfde geldt overigens voor een vader. Anderen willen de mogelijkheid hebben om gedeeltelijk thuis te werken. En weer anderen hebben ook nog een andere baan en zijn dus sowieso niet fulltime beschikbaar. Schrijf deze mensen niet af omdat je het te ingewikkeld vindt. Denk mee en zoek samen naar de mogelijkheden. 

3: Heb oog voor de vitaliteit en het geluk van je werknemers

Het is wetenschappelijk bewezen dat gezonde en gelukkige werknemers productiever zijn en dat het de kosten van ziekteverzuim en re-integratie drastisch verlaagd. Een klassieke win-winsituatie. Het is dus verstandig hier actief in te investeren. Er zijn steeds meer HR- en personeelsfunctionarissen die zijn omgedoopt tot Health Manager of Happiness Officer. Hun taak is om de mensen op de werkvloer te helpen om keuzes te maken die hun welzijn verbeteren. Of dat nu gaat om voldoende bewegen, gezond eten, op tijd rust nemen of te investeren in sociale activiteiten, het doel is te bouwen aan een gezond bedrijf met blije mensen.

Werp, met deze tips in gedachten, nog eens een kritische blik op jouw bedrijf. Zie je ruimte voor verbetering? Ga ermee aan de slag en je zult zien dat het zich uitbetaalt. Niet alleen in het aantrekken van nieuw talent, maar ook in het behouden en stimuleren van het bestaande talent in jouw organisatie.

Artikel delen?