Werken achter bureau én bar? Dat kan.

geplaatst op 25 april 2023

Overdag zit je de hele dag te vlammen op een toetsenbord en ‘s avonds sta je achter de bar en maak je de lekkerste cocktails van de stad. Het klinkt heel stoer, maar tegelijkertijd zal het je wel afschrikken omdat je gelijk denkt aan alle korte nachten en late uurtjes…

Trend

Overdag zit je de hele dag te vlammen op een toetsenbord en ‘s avonds sta je achter de bar en maak je de lekkerste cocktails van de stad. Het klinkt heel stoer, maar tegelijkertijd zal het je wel afschrikken omdat je gelijk denkt aan alle korte nachten en late uurtjes die bij zo’n levensstijl horen. Maar dat is helemaal niet nodig. In dit blogbericht leggen we uit hoe je een tweede baan in de horeca kan combineren met een kantoorbaan zonder te gaan leven als een vleermuis.

Afspraken maken

Wanneer je een tweede baan in de horeca wil combineren met een kantoorbaan is het belangrijk dat je afspraken maakt met je werkgevers én jezelf. Alleen door duidelijke afspraken te maken, maak je het mogelijk om deze twee type banen te combineren, deze lifestyle aan te houden en mentaal en fysiek gezond te blijven terwijl je dit doet. Hieronder vind je een aantal afspraken die je kunt maken met werkgevers van je kantoorbaan en je tweede baan.

  • Beschikbaarheid. Het is belangrijk om af te spreken op welke dagen en tijden je wilt werken. Op deze manier weten je werkgevers wanneer ze op jou kunnen rekenen, en voorkom je conflict tussen beide werkgevers. Daarbij zorg je er ook voor dat je tijd hebt voor je privéleven. 
  • Vaste werktijden. Door bij beide banen een vast werkrooster af te spreken, hou je zelf de controle over jouw leven buiten werk. Wanneer je elke week een ander rooster hebt, is het lastig om op lange termijn dingen af te spreken. Dit kan erg vervelend zijn. Met een vast werkrooster is het ook gemakkelijker om een ritme aan te nemen en aan te houden. 
  • Vaststellen van verwachtingen: Door in gesprek te gaan met je werkgevers kun je beter verwachtingen inschatten. Dit kan helpen bij het bepalen van de hoeveelheid moeite die iets gaat kosten. Daarbij is het ook goed om te weten waar je aan toe bent. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat een horecaonderneming van je verwacht minimaal één keer per week tot sluitingstijd te werken.

Je privéleven

Het is ook belangrijk om een aantal afspraken te maken met jezelf. Een tweede baan, ongeacht de sector, is een uitdaging voor je mentale en fysieke gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je van je eerste én tweede baan blijft genieten, is het belangrijk om prioriteiten te stellen met betrekking tot je persoonlijke planning.

Een (tweede) baan kan enorm veel energie geven, maar iedereen heeft tijd nodig om te ontladen, tot rust te komen en zichzelf klaar te stomen voor de volgende week. En voor iedereen is de tijd die hij of zij hiervoor nodig heeft anders. Hierom is het goed om na te denken over de hoeveelheid tijd die jij nodig hebt om dit te doen; je vrienden en familie zien, sporten, spontane activiteiten, nachtrust en gewoon om even op de bank te zitten. Eén manier om hier afspraken over te maken, is door vast te leggen hoeveel uren of dagen je maximaal wil werken.

Het doel van afspraken maken met je werkgevers en met jezelf is om een stabiel en gezond ritme te creëren. Wanneer je geen duidelijke of gunstige afspraken hebt gemaakt, kan een tweede baan in de horeca zwaar wegen op je mentale en fysieke gezondheid. Het maken van duidelijke afspraken helpt hierbij. Gelukkig zien steeds meer werkgevers de potentie van mensen die een tweede baan in de horeca zoeken, waardoor ze steeds vaker open staan voor jouw wensen. 

Meer weten over een tweede baan in de horeca? Check dan eens onze vacatures.

Artikel delen?